Bild från brittiska Antiques roadshow som tavlan togs med till. Foto: Skärmdump från BBC.

Tavla på Antikrundan visade sig vara van Dyck

Uppdaterad
Publicerad

Ett verk köpt i en antikaffär för 4500 kronor visade sig vara en äkta van Dyck-målning, värd över fem miljoner.

I brittiska tv-programmet Antikrundan – Antiques Roadshow – gjordes en osannolik upptäckt. En målning som togs med till programmet visade sig vara gjord av den belgiska konstnären Sir Anthony Van Dyck. Det rapporterar BBC.

Konstverket togs in till Antikrundan av prästen Jamie MacLeod som köpt tavlan i en antikaffär i den engelska byn Cheshire för 12 år sedan. Då betalade han 400 brittiska pund, alltså runt 4500 svenska kronor för målningen.

Auktioneras ut i sommar

Programledaren Fiona Bruce misstänkte att tavlan skulle kunna vara äkta och en utomstående expert kallades in. Efter en lång återställningsprocess, där ny färg borstades bort från tavlan, kunde det till slut konstateras att tavlan var en äkta van Dyck.

Målningen kommer nu att säljas på auktionsverket Christie's i New York, men under helgen kan den som har vägarna förbi gå och titta på verket. Utropspriset ligger på 500.000 brittiska pund, alltså runt 5 miljoner svenska kronor. En ganska bra avkastning på de drygt fyra tusen kronor som Jamie MacLeod köpte tavlan för.

–Det har varit en välsignelse att få äga tavlan och den har gett mig mycket glädje över åren, säger MacLeod som har bestämt sig för att använda pengarna för tavlan till att köpa nya kyrkoklockor.

”Tavlan är av stor betydelse”

Målningen tros vara en skiss för ett större konstverk – ett gruppporträtt av domare – som van Dyck upprättande i Bryssels stadshus, men som totalförstördes under en fransk attack 1695.

– Tavlan är av stor betydelse eftersom den ger en fascinerande inblick i Van Dycks arbetssätt och utgör ett betydande efterlevande dokument från det konstverk som gick förlorat i Bryssel, säger Christie's specialist Freddie de Rougemont.

Van Dyck föddes i Belgien 1599 och bjöds in till England av dåvarande engelske monarken. 1632 adlades van Dyck och utnämndes till kunglig målare. Van Dyck har haft stort inflytande över engelskt porträttmålareri.

Fakta

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.