Thielska galleriet på Djurgården i Stockholm. Foto: TT

Thielska och Nationalmuseum går samman

Uppdaterad
Publicerad

Konstmuseerna Nationalmuseum och Thielska galleriet ska börja samarbeta.

Museerna har på eget initiativ slutit ett samtal om samverkan. Det gäller främst administration och tjänster som konservering, marknadsföring och liknande. Ett avtal som kanske kan bidra till framtida lugn och ro för Thielska som haft en del trassligheter senaste åren när det gällt skötsel och ledning.

De ska även arbeta för att göra de enklare att göra lån från konstsamlingarna sinsemellan, skriver de i ett pressmeddelande.

– Vi ser avtalet som en startpunkt för ett närmare samarbete och räknar med att successivt fördjupa relationerna mellan Thielska Galleriet och Nationalmuseum om det nu inledda samarbetet ger avsedd effekt, säger Peter Egardt, styrelseordförande för Thielska Galleriet, och Berndt Arell, överintendent för Nationalmuseum, i ett gemensamt uttalande.

Nationalmuseum genomgår just nu en omfattande renovering och öppnar igen 2017. Så länge visas delar av samlingen på andra platser runt om i Sverige.

Fakta

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.