Tracey Emins säng såldes för 30 miljoner

Uppdaterad
Publicerad

Den brittiska konstnären Tracey Emins ”My bed” från 1998 troddes gå under klubban för en miljon pund, men inbringade över det dubbla.

Den kände konstsamlaren och galleristen Charles Saatchi köpte verket för 14 år sedan för 150.000 pund. I går såldes ”My bed” till en annan känd gallerist för mer än 15 gånger så mycket.

Den nya ägaren, Jay Jopling, är en framstående konsthandlare som grundade the White Cube Gallery i London i början av 90-talet.

Säng med smutsiga lakan

”My bed” från 1998 består av konstnärens obäddade säng med smutsiga lakan och tillhörande nedsolkade underkläder, överfyllda askfat och tomma vodkaflaskor. Tracey Emin gjorde verket när hon varit deprimerad efter ett tungt relationsuppbrott.

Det var estimerat att säljas för cirka en miljon pund men klubbades alltså för över det dubbla.

Konstnären i publiken

När det sista budet lagts och auktionsklubban smällt i bordet applåderade publiken på Chrstie's i London. Tracey Emin själv var också på plats och applåderade även hon, skriver the Guardian.

Inför auktionen sa Emin att hon hoppades att verket skulle köpas av en välgörare som donerar det till ett musem.

Jay Jopling har ännu inte sagt något om vad han ska göra med sin nya säng.

Fakta

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.