Skådespelaren Chiwetel Ejiofor och Turnerpristagaren Duncan Campbell. Foto: TT

Turnerpriset får skarp kritik

Publicerad

Det prestigefyllda Turnerpriset, som i år tilldelades Duncan Campbell, får skarp kritik från brittiska konstkritiker.

Enligt kritikerna var årets finalister helt enkelt för tråkiga, och prisets relevans ifrågasattes då de inte anses nyskapande längre, skriver BBC.

”Turnerjuryn skrapar nu på botten av tunnan.” Skrev Rachel Campbell-Johnston, konstkritiker för The Times, som tycker att priset borde delas ut var tredje år istället för, som nu, årligen.

”Gäspframkallande”

Mark Hudson på The Telegraph tycker att priset fallit offer för sin egen framgång, och att Tate borde fråntas uppdraget att dela ut det. Waldemar Januszczak på the Sunday Times kallade årets pris: ”Gäspframkallande, hjärtekrossande, rumpknipande dåligt”, enligt the Guardian.

Will Gompertz på på BBC konstaterade att: ”All lekfullhet är försvunnen, och det är ett mer nyktert, respektfullt, artigt, medelålderspris. Uppriktigt sagt är det inte lika spännande.”

30 år gammalt

Turnerpriset instiftades 1984, för att uppmärksamma nya utvecklingar inom samtidskonsten. Priset – som är döpt efter målaren J.M.W. Turner ­– delas ut varje år till en brittisk konstnär som ännu inte fyllt 50.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.