Kulturhuset Väven och Brinkåsens psykiatriska klinik. Foto: Åke E:son Lindman/Per Pixel Pettersson.

Umeås kulturhus kan vinna Kasper Salin-priset

Uppdaterad
Publicerad

Nu har de fyra byggnaderna som tävlar om arkitekturutmärkelsen Kapser Salin-priset presenterats. Och bland de nominerade finns förutom kulturhuset Väven också terminalbyggnader, kommunhus och en klinik.

Det nybyggda kulturhuset Väven, som ritas av arkitektbyråerna Snøhetta och White, är en del av det stadsutvecklingsprojekt som är tänkt att förstärka Umeås kulturstråk längs älven. Förutom bibliotek och ateljéer innehåller byggnaden också konferensverksamhet och hotell. Juryn skriver i sin motivering att ”Väven har kvaliteter i många dimensioner – ett ambitiöst hus som blir en signal för Umeå och kulturen”.

Klinik i Vänersborg

En annan byggnad som har möjlighet att vinna priset är Brinkåsen rättspsykiatrisk klinik i Vänersborg, som juryn tycker utmärks av en samtida humanistisk hållning till brott och straff. I Lund finns den trejde nominerade byggnaden, kommunhuset Kristallen.

Kasper Salin-priset 2014

Totalt nomineras fyra byggnader. Stockholm kniper den fjärde nomineringen med terminalbyggnaderna på Strömkajen. Juryn konstaterar att ”Strömkajen är ett exempel på hantverksskicklighet, god materialhantering och arkitektens förmåga att få ihop ett komplext program.”

Prisutdelning 28 november

Vem som vinner Kasper Salin-priset tillkännages under arkitekturgalan i Stockholms stadshus den 28 november. Samtidigt avslöjas pristagaren av Sienapriset, som belönar landskapsarkitektur eller annan utemiljö.

Fakta: Kasper Salin-priset

Priset, som har delats ut sedan 1962, tilldelas ett byggnadsverk eller grupp av byggnader.

Bland tidigare års vinnare finns bland annat House of Sweden i Washington, Världskulturmuseet i Göteborg samt Nya krematoriet på Skogskyrkogården i södra Stockholm.

Priset utgörs av en bronsrelief som fästs på den vinnande byggnaden. Repliker av reliefen ges samtidigt till byggherren och arkitekten.

Utmärkelsen har fått sitt namn av Stockholms stadsarkitekt Kasper Salin (1856-1919).

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.

Kasper Salin-priset 2014

Mer i ämnet