Irina Bokova. Foto: TT

UNESCO kallar till krismöte

Uppdaterad
Publicerad

Terrororganisationen IS har förstört ovärderliga kulturskatter i Mosul i Irak. Just nu sprids en film som visar hur IS-krigare slår sönder uppemot 3000 år gamla föremål från assyriska och babyloniska perioder. FN:s kulturarvsorgan UNESCO kräver nu att säkerhetsrådet kallar till krismöte.

– Det är en förstörelse som vi betraktar som katastrofal. De här föremålen är oersättliga för hela mänskligheten och för människans kultur eftersom det här handlar om vår civilisations vagga, säger UNESCO-chefen Irina Bokova.

I Irak har plundringen och förstörelsen av kulturskatter pågått ända sedan invasionen 2003. Moskéer, kykor och shiitiska gravar har sprängts.

Brända manuskript på biblioteket i Timbuktu. Talibaner som 2001 spränger buddhorna i Bamiyan i Afghanistan.

Del av krigsföringen

Förstörelsen av kulturskatter har en lång och mörk historia. Det är en del av krigsföringen, menar Eva Myrdal, forskare Världskulturmuseerna.

– Kulturarvet gör det ju möjligt att berätta och om jag uppfattar att ett kulturarv berättar om mina anfäder och min bakgrund, om man då förstör det källmaterialet så är känslan att ens identitet och tillvaro suddas ut.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.