Enligt arkeologerna ger figurerna oss en inblick i hur människor såg ut under den aktuella perioden. Foto: Statens historiska museer

Fynd av Sveriges äldsta ansiktsavbilder

Uppdaterad
Publicerad

Arkeologer har hittat ett tiotal keramikfigurer som tros vara Sveriges äldsta avbildningar av ansikten. Fyndet, som gjordes i Åkersberga, är det första av människolika figurer från den svenska jägarstenåldern.

Ett antal lerfigurer har hittats i det som för 4.500 år sedan var en säljägarby på en ö i skärgården utanför Åkersberga, enligt Vetenskapsradion.

Man har tidigare gjort en mängd fynd av bland annat pilspetsar och sänke till fiskenät på platsen, men enligt arkeologen Niclas Björck från Arkeologerna, Statens historiska museer, är fyndet av lerfigurerna unikt.

– Vi har hittat ett tiotal människoliknande figurer vilket gör detta till landets största samling. Dessutom har vi påträffat ett 20-tal lerfigurer som föreställer djur – vanligtvis brukar man hitta någon enstaka på likande boplatser. Figurerna är ovanligt välbevarade och av hög kvalitet.

Första fyndet av människolika figurer

Lerfigurerna har mänskliga anletsdrag och är ungefär fem centimeter höga. Arkeologer har tidigare hittat djurfigurer i samma stil från den här tiden, men det aktuella fyndet är det första av människolika figurer från den svenska jägarstenåldern.

En av lerfigurerna föreställer en kvinna, där bröst och något arkeologerna tror kan vara detaljer av klädedräkten är framträdande.

På ett antal av de andra lerfigurerna kan man även urskilja frisyr, skägg, ögon och näsa.

Och enligt Niclas Björck ger figurerna oss en inblick i hur människor såg ut under den aktuella perioden.

– Man har markerat klädedräkten och håret på dem, så det är en fantastisk ögonblicksbild i hur människor såg ut under sista delen av stenåldern.

”Hade stor betydelse för världsbilden”

Vad figurerna använts till är fortfarande oklart, men enligt Niclas Björk är det troligt att de kan ha representerat någon form av gudar för människorna som levde under den aktuella perioden.

– Jag tror att det här är figurer som haft stor betydelse i deras världsbild. Och i en tid utan skriftspråk kanske det här var det bästa sättet att förmedla de här berättelserna till nästa generation.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.