Uselt underhåll hotar den offentliga konsten

Publicerad

De flesta kommuner och landsting tar inte sitt ansvar för dyrbar offentlig konst.

Trots att den ofta har höga värden saknas det ordentligt skydd för den offentliga konsten. Många verk hotar att förfalla eller förstöras när de inte sköts av ägarna.

”Ansvaret är väldigt splittrat”

Det visar en ny bok från Statens konstråd som Riksantikvarieämbetet bekostat. I den uppmanas ägare och förvaltare att bättre ta hand om den offentliga konsten.

– Ansvaret för den offentliga konsten är väldigt splittrat. Vi har många som beställer offentlig konst men andra aktörer som ska ansvara för vård och förvaltning. Vi har sett att det finns stora risker med att värden går förlorade, säger Henrik Orrje, projektledare för boken.

Verk målas över

Vissa ägare sätter av resurser för att vårda den offentliga konsten men långtifrån alla.

– Majoriteten av landsting och kommuner gör det inte konsekvent, säger Henrik Orrje.

Det händer till och med att verk målas över eller tas bort utan att man förstått verkets värde. Ett exempel är Randi Fishers muralmålning på Seminarieskolan i Landskrona.

– Det har hänt mycket sådant genom åren just för att man har haft en väldigt förenklad syn på den offentliga konsten. Man har inte sett den som ett kulturarv.

Renoveringar täcks inte av stödssystem

– Vissa verk skulle gå att återställa men det skulle kräva mycket medel som saknas. Det finns olika skyddssystem men man kan säga att de moderna byggnaderna och den moderna konsten täcks inte in av de stödssystemen, säger Henrik Orrje.

I dagsläget är det ingen som vet exakt hur mycket och hur värdefull konst som finns runt om i Sverige.

Ekonomiska, historiska och estetiska värden

Vissa verk har mycket höga ekonomiska verken – som Nils Dardels John Blund-målning på Stockholms stadsbibliotek, medan andra får sitt värde genom att de skapar en bostadsmiljö eller berättar om vår nutidshistoria.

Statens konstråd vill se att det skapas en karta över de mest värdefulla miljöerna och konstverken i Sverige.

– Det finns ju bebyggelseregistret där man kartlägger värdefulla byggnader och miljöer men det finns inget liknande för offentliga konstverk. Så fastighetsskötarna kan inte söka information om vad som finns i deras byggnader och miljöer, säger Henrik Orrje.

Ny bok ska ge stöd

Med den nya boken hoppas Statens konstråd att de som beställer konst i  framtiden i förväg ska tänka på hur den ska skötas.

– Den här förskjutningen som nu sker, från att se offentlig konst som brukskonst till att se den som ett kulturarv, är helt avgörande, säger Henrik Orrje.

Fakta

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.