Minnesmärket vid Utøya som det är tänkt att se ut när det är klart. Foto: Pressbild

Utøya-monument uppskjutet

Uppdaterad
Publicerad

Det omdiskuterade minnesmärket vid Utøya blir uppskjutet ett år. Skälet är att kommunen ska kunna diskutera klart saken, enligt NRK.

Kommunalminister Jan Tore Sanner och den norska kulturministern Thorild Widvey kom efter samtal i måndags kväll fram till att skjuta upp Utøya- monumentet ett år. Minnesmärket som utformats av den svenske konstnären Jonas Dahlberg planeras att stå klart den 22 juli 2016 istället för 2015. Det rapporterar NRK.

Omdiskuterat monument

Monumentet har skapat diskussioner och flera grannar har protesterat mot hur det ska utformas. Skälet till att färdigställandet av monumentet nu skjuts upp beror på att Hole kommun, där Utøya ligger, ska få diskutera klart saken. Det säger kommunalministern Sanner till NRK.

Utöyas minnesmärke

Det kan innebära att grannarna kan driva fallet vidare till en rättsprocess.  Men kulturminister Thorild Widvey säger att uforming och placering av minnesmärket står fast.

Fakta

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.

Utöyas minnesmärke

Mer i ämnet