Namnen på de omkomna ska graveras in i berget på ena sidan av minnesmonumentet ”Memory wound”. Besökarna kommer inte att kunna röra vid namnen – vilket ytterligare påminner om känslan av förlust. Foto: Jonas Dahlberg Studio

Utöyagrannar stämmer staten

Uppdaterad
Publicerad

Regeringen har gett grönt ljus åt minnesmärket. Men grannarna vill inte bli påminda om terrorattentatet dagligen och verket blir nu en rättssak.

Bakom minnesmärket ”Memory wound” står den svenska konstnären Jonas Dahlberg. Verket valdes av den norska regeringen som officiellt minnesmonument över terrorattacken i Norge 2011. Enligt planen ska monumentet förläggas till udden Sörbråten några hundra meter från ön Utöya. Klippväggen ska kapas av och på klippväggarna ska namnen på de som dödades under terrorattentatet graveras in.

Har väckt starka reaktioner

Målet var att det skulle stå färdigt sommaren 2015 men uppförandet av monumentet som symboliserar ett sår i landskapet har väckt starka reaktioner och skjutits upp. De boende i Sörbråten i Hole kommun vill inte dagligen bli påminda om det som hände på Utöya 22 juli 2011 av ett iögonfallande monument.

Kan orsaka psykosociala problem

Norges nationella kunskapscenter menar i en rapport att bygget kan ge de närboende psykosociala problem. Tidigare i år gav den norska regeringen grönt ljus åt bygget vilket lett till att grannarna nu beslutat att stämma staten, rapporterar Sveriges Radio Ekot. Det blir nu upp till tingsrätten i Hönefoss att besluta om minnesmonumentet får uppföras.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.