Här är ljusinstallationen ”Your star”. Foto: María del Pilar Garcìa, Ayensa/Studio Olafur Eliasson

Vädret stoppar Olafur Eliasson

Uppdaterad
Publicerad

Olafur Eliasson hade i alla fall inte tur med vädret.

Enligt planen ska en stjärna av konstnären lysa upp Stockholmhimmeln under Nobelveckan. Men blåsten är för härjig – och på själva Nobeldagen väntas blåsten tillta.

En LED-lampa i en ”sfärisk behållare” ska med hjälp av en svart ballong stiga mot skyn. När ljuset från lampan, som samlats ihop under dagen genom solceller, lyser, ska det likna en riktig stjärna.

Så fungerar konstverket ”Your star” av den dansk-isländske konstnären Olafur Eliasson, som var tänkt att förgylla himlen över stadshuset i Stockholm under Nobelveckan. Tänkt, eftersom vädret har satt stopp för stjärnglansen.

Väntar in väderlucka

Balongen ska upp på 200 meters höjd. Inblandade parter har informerat flygtrafiken för att undvika oönskade krockar, och ”ett team” jobbar närmast i kväll med att försöka skicka upp verket på nytt.

– Enligt rapporter ska det finnas en lucka mellan klockan åtta och elva i kväll då det fungerar bättre vädermässigt, säger Annika Pontikis, informationsansvarig på Nobelstiftelsen.

Egentligen skulle ”Your star” göra sin första kväll på himlen i lördags. Stormen Helga kom emellan, och himlakonsten fick stått tillbaka.

– Det är tänkt att den ska hissas på kvällen och tas ned innan morgonen fram till slutet av veckan, del tolfte, säger Annika Pontikis.

Blåser på torsdag

Men Nobelveckans själva höjdpunkt, prisutdelningen och middagen på torsdag, riskerar enligt prognoserna ut att bli stjärnfri.

– I kväll är det nog gränsfall, då blir det vindar på mellan två och sex meter per sekund. På tisdag kväll blåser det mellan tre och sju meter per sekund, sedan ökar vinden på torsdag då ett lågtryck passerar över landet och det blir ännu blåsigare. På torsdag blir det uppåt 17, 18 meter per sekund, säger Sandra Andersson, meteorolog på SMHI.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.