Virtual reality-glasögon rättar till historiska missförstånd

Uppdaterad
Publicerad

Den så kallade Virtual Reality-tekniken har anammats av film-, spel- och teatervärlden. Nu står museerna på tur, och möjligheten att använda virtuell verklighet för att rätta till historiska missförstånd.

Antikens statyer, kolonner och byggnadsverk sprudlade en gång av färg. Något som många av dagens museibesökare inte ens känner till då den vita marmorn kommit att bli en av antikens främsta kännetecken. Kanske kan ett besök hos konstverket ”Ara Pacis” – Augustus fredsaltare i Rom, slå hål på den vita lögnen.

Som under kejsar Augustus tid

Just nu går det nämligen att se altaret i rätt färger, det vill säga så som det faktiskt såg ut under kejsar Augustus tid, med hjälp av virtual reality-glasögon.

– Vi har funnit mycket små spår av de ursprungliga färgerna. Det har gjort det möjligt för oss att i fullständig detalj återskapa både själva figurerna och bakgrunden. En sådan här rekonstruktion kan man förstås bara göra i virtual reality, säger museichefen Claudio Parisi Presicce.

Det ståtliga altaret invigdes år 9 före Kristus för att fira kejsarens seger i Spanien. Dagens ”Ara Pacis” är en rekonstruktion men innehåller delar från orginalet.

Altaret finns att beskåda i Rom, inuti en skyddande byggnad ritad av arkitekten Richard Meier.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.