Foto: SVT

Ylva Ogland: Jag försöker frysa ett ögonblick

Uppdaterad
Publicerad

Konstnären Ylva Ogland förvandlar Bonniers konsthall till ett allkonstverk med måleri, installationer och performance.

Konstnären Ylva Oglands utställning ”Hon i fyra akter” består av målningar, installationer och ritualliknande performance i fyra rum. Som besökare vandrar du genom ”skuggvärlden”, ”döden”, ”födelsen”, och ”den verkliga världen”.​

Tillsammans blir alltihop en berättelse om de avgörande händelser som formar livet.

”Nära mina egna livserfarenheter”

– Jag utgår från vad jag själv upplever i mitt eget liv, jag blandar ihop mitt liv och konsten och de är väldigt tight förknippade. Om jag är med om födelse så målar jag det. Det ligger väldigt nära mina egna livserfarenheter, säger Ylva Ogland.

Ogland omnämns ofta som en av landets mest spännande konstnärer i sin generation, med verk utställda på Moderna Museet, Göteborgs konsthall och på konstmuseer i Japan.

Vara del av verken

Under utställningen på Bonniers konsthall kommer hon att finnas på plats varje dag och själv vara en aktiv del av verken.

– Måleriet är så fantastiskt eftersom man kan fånga samma ögonblick om och om igen och tolka det på olika sätt. Det är det jag gör. Jag försöker frysa ett ögonblick, vara i ett ögonblick och sen hamna i det igen. 

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.