Konstfacks rektor: ”Det handlar om trovärdighet”

Uppdaterad
Publicerad

I dag reagerar Konstfacks rektor Maria Lantz på att Hemtex inte vill att designern bakom deras plagiatanklagade mönster ska svara på kritiken.

– Det som slår mig när jag hör Hemtex uttalande är att deras egen designer som gjort det här är anonym i det hela. Det vi försöker lära våra studenter här är att alltid ta ett ansvar för det man gör. Så det handlar om trovärdighet här, hur man talar om upphovsmanskap, säger Konstfacks rektor Maria Lantz .

Nekar designplagiat

I går berättade Kulturnyheterna om mönsterstriden mellan den enskilde designern och heminredningskedjan. Koppens mönster kommer från Hemtex medan tyget är designat av Kristin Erséus.

Hemtex hävdar att dom har bilder som visar hur koppmönstret tagits fram men vill i dag inte visa dem offentligt. Bilderna ingår i ett större designarbete som ska lanseras i framtiden.

Inte heller vill dem att deras egen designer ska kliva fram för att kunna försvara sig. Maria Lantz menar att det är viktigt att designerns tankar får komma fram i en tvist om upphovsrätt.

En idé kan ju uppstå på två ställen samtidigt, eller?

– Det kan den absolut och det är därför det är så intressant att höra hur den processen har gått till, och höra det från den som står bakom någonting. Därför tycker jag att det är ganska otidsenligt att inte kunna visa upp det, säger Maria Lantz.

Plagiatanklagelser duggar mer eller mindre frekvent i en designvärld där gränsen mellan inspiration och stöld flyter fritt, senast var det finska Marimekko, och i Sverige har Ikea tidigare pekats ut.

Fakta

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.