”Konsthögskolan genomsyras av rädsla”

Uppdaterad
Publicerad

Anställda har slagit larm om toppstyrning och bestraffningar på Kungliga konsthögskolan. ”Verksamheten genomsyras av rädsla och ojämlikhet”, säger Veronika Borg, tidigare student vid skolan.

Toppstyrning från skolans rektor, mobbningskultur och bestraffningar av personal och studenter som uttryckt kritik mot ledningen.

Det är några av punkterna som tas upp i en skrivelse, skickad till bland annat utbildningsdepartementet. Skrivelsen är anonym, undertecknad ”Stora delar av Kungliga Konsthögskolans personal.”

”Verkar intressant på ytan”

Kulturnyheterna har pratat med både personal och studenter på skolan men ingen vill ställa upp för en intervju.

Den negativa bilden av skolan stöds dock av arkitekten Veronika Borg, student vid Konsthögskolan så sent som i våras.

– Rektor Marta Kuzma verkar intressant och inbjudande på ytan, men hennes ledarskap är helt odemokratiskt. Det finns några på skolan som har ledningens ”kärlek”, de blir uppmuntrade i sitt arbete och kan få stipendier, säger Veronika Borg till Kulturnyheterna.

– Men merparten har inte det. Om man emot någonting, är kritisk och ställer frågor så får man inget stöd. Man kan glömma stipendier och liknande.

Enkät målar upp dyster bild

I december gjordes en facklig enkät bland delar personalen om arbetsmiljön på skolan.

Där beskriver 18 av de 28 svarande sin arbetsplats som ”odemokratisk”. 13 av 28 uppger att de har känt sig hotade på arbetsplatsen under det senaste året.

I enkäten har flera i personalen berättat hur de upplever Kungliga Konsthögskolan:

”…toppstyrt ledarskap som bedriver straffkultur…”

”…alla är rädda för att uttrycka saker. Allt sägs bakom stängda dörrar…”

”…stark toppstyrning, otydlighet, mörkning…”

” Vågar inte riskera sin framtid”

Veronika Blom är inte förvånad över svaren. Hon säger att det råder en stark tysthetskultur på skolan.

– Jag har pratat med flera studenter som berättat hur de mer eller mindre blivit tillsagda: ”om du inte håller tyst så har du ingen framtid här”. De flesta är unga konststudenter och det är väldigt viktigt för dem att kunna ha en framtid i konstvärlden. Då vågar de inte säga vad de tycker.

Samma problem finns inom lärarkollegiet, menar hon.

– Många lärare är duktiga men har varit på skolan länge. I konstvärlden är det inte lätt att få en anställning på en annan konstskola. Därför försöker de hålla tyst, anpassa sig och stå ut.

”Känner inte igen bilden”

Kungliga Konsthögskolans rektor Marta Kuzma har avböjt en intervju. I stället svarar skolans styrelseordförande Berit Svedberg på kritiken.

– Jag tycker det är väldigt tråkigt. När jag gick på julledighet tyckte jag att allt kändes väldigt, väldigt bra. Vi hade precis fattat ett beslut om en ny organisationsplan och det kändes som att vi skulle kunna komma igång och börja jobba. Sen fick jag höra om den här skrivelsen i går (tisdag). Där beskrivs inte Kungliga konsthögskolan som den skola som jag kände när jag gick på julledighet.

Menar du att du inte kände till kritiken mot rektorn och ledningen?

– Jag kände inte till missnöjet som kommer fram i den fackliga enkäten. Enkäten har inte lämnats till mig, styrelsen eller skolledningen ännu. Däremot känner jag igen några av de andra delarna som skrivelsen tar upp: att man inte hållit med om beslut som tagits kring vår nya organisationsplan. De skriver att ”styrelsen inte har lyssnat”. Vi har visst lyssnat, men sen tycker man ju olika i sakfrågor om hur verksamheten ska bedrivas.

Oklarheter kring stipendium

Den anonyma skrivelsen är omfattande och listar flera olika exempel på upplevda missförhållanden.

Det beskrivs bland annat hur rektor Marta Kuzma i våras ska ha stoppat utdelningen av ett stipendium på 8000 kronor till Veronika Borg. Detta efter att Borg kritiserat Kuzma offentligt.

– Jag gjorde en ansökan, sen hörde jag ingenting från skolan. Till sist berättade en person för mig att juryn med institutionens professorer och lärare hade bestämt att jag skulle få stipendiet, men att rektorn vägrade att skriva under beslutet. Hon ska ha sett det som en provokation att ge det till mig, säger Veronika Borg.

”Studenterna ska vara kritiska”

I skrivelsen bifogas beslutet att ge stipendiet till Veronika Borg.

Men det finns också ett annat beslut, uppfört elva dagar senare, där såväl jury som stipendiat bytts ut. Det senare dokumentet är underskrivet av rektor Marta Kuzma.

Berit Svedberg menar att ändringen av stipendiat inte har något att göra med Veronika Borgs kritik mot ledningen.

– Jag kan inte den här historien helt, men jag vet att beslutet ändrades på grund av felaktig hanteringsordning. Det var fel personer som var med och utsåg stipendiaten. Det var därför man gjorde om det hela.

Den förklaringen tror inte Veronica Borg på.

– Nej, det här visar tydligt hur toppstyrningen på skolan fungerar. Att rektorn inte ger lektorer och professorer något förtroende.

”Har ingenting att dölja

Berit Svedberg säger att hon tycker att det är bra att missnöjet nu lyfts.

– Det är ju nästan så att jag välkomnar att det görs en ordentlig utredning. Då får vi visa hur det egentligen ligger till. Vi har ingenting att dölja.

Borde inte rektor Marta Kuzma själv svara på den här kritiken?

– Det får hon stå för själv. Vi i styrelsen har hela tiden varit väldigt nöjda med hennes ledarskap och det som hon har åstadkommit. Sen finns det uppenbarligen saker inom skolan som vi måste jobba med. Då får vi stödja henne i att göra det.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.