Original-Barbie och konstnärens egna version. Foto: Nickolay Lamm

Så skulle Barbie se ut med mänskliga mått

Uppdaterad
Publicerad

Barbiedockans skeva kroppsform är ett odödligt ämne för debatt. Nu har en amerikansk konstnär tagit saken i egna händer.

Vi är många som har lekt med Barbiedockor under uppväxten, utan att reflektera över hur olik dockan är oss människor. Vi har klätt henne i söta kläder, kammat hennes hår och lekt att vi är den här dockan. Bland vuxna har dock debatten om den skeva, oproportionerliga dockan pågått länge.

Hur skulle Barbie se ut om hon var lite mer som oss andra? Det bestämde sig konstnären och researchern Nickolay Lamm för att ta reda på. Lamm vände sig till den amerikanska motsvarigheten till Smittskyddsinstitutet, CDC, för att få uppgifter på hur en genomsnittlig amerkansk 19-årig kvinna ser ut. Sedan satte byggandet av en egen version av dockan igång.

”Genomsnittligt är vackert”

Efter två månader var dockan färdig. Hon är ganska mycket kortare än Barbie, har kortare hals, större fötter, mindre ögon och en bredare kropp med ganska många fler gram fett på kroppen. Tidningen Business Insider rapporterar att Nickolay Lamm är nöjd med sin skapelse:

”Jag vill visa att genomsnittligt är vackert. Om Barbie kan se snygg ut som en vanlig kvinna – varför tillverkar då inte Mattel en sådan? Jag har gjort många projekt kring Barbie, för många saker kan förbättras, så att dockan ser ut mer som en riktig kvinna”.

Fakta

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.