Konstnären Pjotr Pavlenskij utför ett eldperformance på den ryska säkerhetstjänstens högkvarter. Foto: TT

Konstnär gripen efter eldaktion mot ryska säkerhetstjänsten

Uppdaterad
Publicerad

Den ryska konstnären Pjotr Pavlenskij har gripits efter ett performance i Moskva. Han tände eld på säkerhetstjänstens högkvarter.

Att tända eld på säkerhetstjänstens högkvarter, beläget i den historiska byggnaden Lubjanka i centrala Moskva, var en del av ett performance utfört av Pjotr Pavlenskij. Det rapporterar Kulturnytt.

Aktionen filmades och har nu släppts som en video, tillsammans med ett uttalande:

”FSB agerar med hjälp av en metod för oavbruten terror och upprätthåller makt över 146 miljoner människor”.

Aktionen är en protest mot säkerhetstjänstens växande makt, enligt Pjotr Pavlenskij. Han är nu gripen och de två journalister som filmade protesten har tagits in till förhör, enligt ryska medier.

Naglade fast sin penis

Pjotr Pavlenskij är känd för sina kontroversiella aktioner, och har även tidigare hamnat i klavér med den ryska rättvisan.

2012 sydde Pavlenskij ihop sina läppar för att visa sitt stöd för Pussy Riot.

2013 greps han efter att ha naglat fast delar av sin penis på marken vid Röda torget. Den aktionen var en “metafor för apati, politisk likriktning och det ryska samhällets fatalism”, sade konstnären då till den ryska tidningen Newsru. Samma år lindade han in sin nakna kropp i en taggtrådskokong utanför Kreml.

2014 skar han av en del av sin örsnibb i protest mot tvångspsykiatrisk behandling av oliktänkande.

Inväntar fängelsestraff

Han inväntar nu ett fängelsestraff på tre år för en protestaktion 2014 i Sankt Petersburg, som gick ut på att efterhärma protesterna i ukrainska Maidan.

Skadorna på säkerhetstjänstens byggnad efter Pavlenskijs senaste aktion, uppges vara lindriga. Dörren ska ha blivit sotig, uppger Kulturnytt.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.