Foto: Kalle Brolin och SVT (Montage)

Konstnär närmar sig de resande

Uppdaterad
Publicerad

Kalle Brolin är aktuell med utställningen ”Resandefolket och Brolin” där han ställer sig frågan om han själv kan vara resande?

– Det började med att kompisar, som höll på med folkmusik, frågade om jag var släkt med den kände folkmusikern Lorens Brolin, säger konstnären Kalle Brolin.

Namnet Brolin finns hos en resandesläkt i Skåne, däribland folkmusikern Lorens Brolin, som levde på 1800-talet.

Bygger på intervjuer

Med det efternamnet som utgångspunkt har Kalle Brolin gjort tre filmer. Dels om hans högst  personliga sökande efter identitet och gemenskap, dels om de resandes utsatta situation och historia i Sverige.

– I de här filmerna står inte jag och säger någonting direkt, utan det är intervjuer med resande som jobbar med att informera om det. All information kommer från dem, säger han.  

I två av filmerna diskuterar aktivister ur resandefolket frågor som: Hur bevarar man och håller en kultur, som tvingats vara hemlig på grund av risken av att utsättas för förföljelse, levande?

Spelat in egen musik

Till den tredje filmen har han spelat in egna, ”lite skränigare”, versioner av Lorens Brolins musik. 

– Till utställningen har jag tagit de här 27 inspelningarna och åkt runt till Lorens Brolins riktiga släktingar, som dessutom är riktiga musiker, och filmat när de lyssnar på detta och gör något slags tyst bedömning av mina låtar, säger Kalle Brolin.

Men är verkligen Kalle Brolin själv resande?

– Mitt försök att närma mig dem kommer ju till en viss gräns. Musiken blir aldrig på riktigt och jag blir ju aldrig en riktig Brolinare, säger Kalle Brolin.

Utställningen äger rum på Kulturhuset Stadsteatern till och med den 8 april.

Fakta

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.