Javascript är avstängt

Javascript måste vara påslaget för att kunna spela video
Ett öppet brev signerat av över 8000 personer från konstvärlden kräver att Israel utesluts från den årliga konstbiennalen i Venedig. Bild från den schweiziska paviljongen 2022. Foto: Luigi Costantini

Konstnärer i upprop: Uteslut Israel från Venedigbiennalen

Uppdaterad
Publicerad

Över 8000 konstnärer, konststudenter, museipersonal har skrivit under ett öppet brev som kräver att Israel stoppas från att medverka på Venedigbiennalen i år, rapporterar Artnews.

Uppropet är ett internationellt initiativ av ANGA, Art not genocide alliance som består av kulturutövare med målet att få den anrika konstbiennalen att stoppa Israels konstpaviljong på festivalen.

Bland dem som skrivit under det öppna brevet finns flera nuvarande och tidigare utställare samt flera välkända namn i konstvärlden, som fotografen Nan Goldin.

”Ingen död i Venedig”

I det öppna brevet beskrivs den israeliska militäraktionen i Gaza som ett folkmord och man kräver ett eldupphör med orden ”Ingen död i Venedig”.

”Nu när konstvärlden gör sig redo att besöka Giardiniparkens nationella paviljonger, säger vi att det är oacceptabelt att upplåta en plattform åt konst som representerar en stat som fortsätter begå grymheter mot palestinier i Gaza. Ingen folkmordspaviljong på Venedigbiennalen.” skriver man vidare.

Anklagar biennalen för dubbelmoral

Konstbiennalen anklagas även för dubbelmoral, eftersom biennalen uttryckt sitt stöd för Ukraina efter Rysslands invasion, men ännu inte tagit ställning kring Gaza. Sedan två år tillbaka står Rysslands konstpaviljong tom och så även i år.

Israel har i likhet med andra länder en permanent plats på utställningsområdet i Giardini, där konstbiennalen hålls. I år ska landets paviljong representeras av den israeliska performancekonstnären Ruth Patir.

Konstbiennalen i Venedig är världens största och mest prestigefulla konstevenemang för samtida konst. Årets upplaga öppnar den 20 april och pågår till 24 november.

Javascript är avstängt

Javascript måste vara påslaget för att kunna spela video
År 2022 präglades konstbiennalen i Venedig av protester, då mot kriget i Ukraina. Se inslaget från biennalen 2022. Foto: Henrik Norrsell/SVT

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.