Mattias Alkberg Foto: Vilhelm Stokstad/TT

Konstnärsnämnden delar ut långtidsstipendier till 44 konstnärer

Uppdaterad
Publicerad

En total stipendiesumma på cirka 1,3 miljoner kronor vardera. Så mycket kommer de 44 yrkesverksamma konstnärerna tilldelas av Konstnärsnämnden under 10 år. Sammanlagt får de alltså dela på omkring 60 miljoner kronor. En av de som tilldelas stipendiet är musikern och poeten Mattias Alkberg.

– Det känns som ett erkännande, säger han till Kulturnyheterna.

De så kallade långtidsstipendierna som årligen delas ut av den statliga myndigheten Konstnärsnämnden går till yrkesverksamma konstnärer som under lång tid ”visat konstnärlig verksamhet av god kvalitet och bidrar till utvecklingen inom sitt konstområde”.

– De här stipendierna innebär att över fyrtio konstnärer kommer att få en ekonomisk grundtrygghet över lång tid så att de får möjlighet att vidareutveckla sina konstnärskap, säger Gunilla Kindstrand, ordförande i Konstnärsnämndens styrelse i ett pressmeddelande.

En av de 44 som tilldelas ett långtidsstipendium av Konstnärsnämnden är musikern, författaren och poeten Mattias Alkberg. I höst aktuell med albumet Åtminstone artificiell intelligens.

– Jag ser det som ett slags erkännande, och då inte utifrån kommersiell framgång eller kritikermässigt, utan för att jag kämpat länge, och inte krävt så mycket i övrigt, säger han till Kulturnyheterna.

”Viktigt att den fria konsten tillåts existera”

Mattias Alkberg beskriver stipendier som det från Konstnärsnämnden han nu tilldelats som viktiga. Inte minst på grund av att en som konstnär ska kunna finna ett slags grundtrygghet – men poängterar även dess vikt för konstutövandet rent generellt. 

– Jag tycker att det är viktigt av en massa anledningar, men framför allt för att det är är viktigt att den fria konsten tillåts existera. Det låter kanske som en motsättning när man som jag har rötter i punkvärlden och myndighetsförrakt. Men jag tycker att det är demokratiskt, för vi har också rättigheter, säger han.

– Det här är mitt liv och nu känner jag äntligen att jag kan göra det här utan en ekonomisk ångest hängande över mig. Det är ju inte så mycket pengar, 100 000 kronor om året, men nu kan jag jobba med det här ordentligt och förfina det jag håller på med.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.