Konstnärsnämndens chef utreds för mutbrott

Uppdaterad
Publicerad

Ann Larsson, chef för statliga Konstnärsnämnden utreds för misstanke om tagande av muta. Den misstänkta mutan gäller Föreningen svenska tonsättares julmiddagar där syftet kan ha varit att påverka makthavare inom musiklivet.

Chefen för statliga Konstnärsnämnden Ann Larsson, utsedd av regeringen, kan ha begått mutbrott när hon låtit sig bjudas på Föreningen svenska tonsättarens julbord under åren 2012 och 2013.

– Misstankarna gäller att ha deltagit och tagit emot muta i samband med de bjudningarna, säger chefsåklagare Alf Johansson på Riksenheten mot korruption som utreder ärendet.

Bakgrunden en granskning i Kaliber

Ann Larsson utsågs till chef av Konstnärsnämnden 2013 av dåvarande kulturministern Lena Adelsohn Liljeroth (M). Nämnden är en statlig myndighet under Kulturdepartementet med den övergripande uppgiften att främja möjligheter för konstnärer att vidareutveckla sitt konstnärskap, främja konstnärlig utveckling och stödja nyskapande kultur, enligt deras egen beskrivning.

Bakgrunden till brottsmisstankarna mot Ann Larsson är ett avslöjande i Sveriges Radios program Kaliber från 2014. I programmet berättade Föreningen svenska tonsättarens ordförande Martin Q Larsson att man regelbundet bjudit in ledande kulturmakthavare på rejäla julmiddagar. Syftet var att påverka makthavare inom musiklivet, ett uttalande som Martin Q Larsson senare backade ifrån.

Ann Larsson: ”Kostnaden som förmedlades var 250 kronor”

Ann Larsson säger att hon ännu inte fått ta del av åklagarens utredning:

– Jag har än så länge bara blivit kallad till förhör. Jag har inte fått kontakt med min offentliga försvarare ännu så det är lite för tidigt för att säga något om det här.

Upplever du själv att det kan ha funnits en risk att det rört sig om mutor när du deltagit vid de här middagarna?

– Jag har bland många andra blivit inbjuden till de här middagarna och något mer vill jag inte kommentera i ärendet.

Ann Larsson skriver senare i ett mejl till Kulturnyheterna att: ”Vi evenemangen, där 200-300 personer deltar, varav flertalet offentligt anställda, utdelar föreningen sina egna priser och stipendier i samband med en middag. Den kostnad som föreningen meddelade utåt var 250 kronor per person 2013”.

Flera kommer att höras

Konstnärsnämndens chef är den första person som delges som misstänkt för tagande av muta i utredningen av Föreningen svenska tonsättares julmiddagar men många fler har deltagit vid bjudningarna och kan komma att dras in i utredningen.

– Det finns flera misstänka som kommer att förhöras framöver, säger Alf Johansson.

Totalt handlar det om 200-300 människor som blivit inbjudna till middagarna varje år och de som åklagaren nu tittar närmare på är offentliga tjänstemän och personer som kommer från verksamheter som har motsvarande uppdrag. Det som undersöks är det samlade värdet av middagarna. 2013 rörde det sig om en julmiddag där 271 gäster åt på en lyxkrog i Stockholm för en kostnad på 340.874 kronor. En kostnad som utslagen per person blir närmare 1260 kronor för alkohol och mat.

– Det är inget fel i sig att äta julmiddag, det är trevligt men problemet ligger i hur värdet av det sett ut. Om man tagit emot något genom det uppdrag man har som offentlig tjänsteman och där givaren kan ha intresse av det som sker i myndigheten kan det röra sig om mutbrott, säger Alf Johansson.

Även Föreningen svenska tonsättares ordförande Martin Q Larsson utreds för mutbrott, då handlar det om misstänkt givande av muta. Han har tidigare sagt att han nekar till brott men att han välkomnar en utredning för att se om något fel har begåtts. Via sin offentliga försvarare Henrik Hoffman säger Martin Q Larsson att han har samma inställning som tidigare.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.