Foto: Stockholms Auktionsverk

Konstsamling splittras idag

Uppdaterad
Publicerad

Drömmen om att skapa Sveriges första kvinnliga konstnärshem i skulptören Hertha Hillfons bostad och ateljé i Mälarhöjden utanför Stockholm gick i dag upp i rök. I alla fall drömmen om ett intakt hem med alla verk samlade. För i dag splittrades samlingen när 255 verk gick under klubban på Stockholm auktionsverk.

In i det sista var förhoppningarna stora om att kunna inrätta ett kvinnligt konstnärshem med hela Hertha Hillfons samling intakt. Men så blir det inte.

– Vi vet alla att det finns människor som har gott om pengar i det här samhället och vi tycker att det är beklagligt att vi år 2014 väljer att inte stödja det kvinnliga konstnärsskapet, säger Susanne Rydén som är vice ordförande för vänföreningen ”Hertha Hillfons vänner”.

Ville ha museum

Det finns inget kvinnligt konstnärshem i Sverige i nivå med skulptören Carl Milles. I Hertha Hillfons bostad, ateljé och trädgård i Mälarhöjden utanför Stockholm hade man hoppats kunna inrättta ett sånt museum. Men det blir i så fall inte med hela den samling som Hillfons lämnade efter sig när hon dog för snart ett år sen.

– Den här miljön försvinner och det är naturligtvis det som är mest tragiskt, säger Arne Leeb som är företrädare för famljen. Familjen ville ha det här som en levande miljö där det fortsatte vara en skapande kreativ aktivitet. Man ville gärna att det skulle vara ett museum.

Främst keramiska verk

Familjen och vänföreningen har haft kontakt med både staten och Stockholms stad och andra eventuella finansiärer. Och den rödgröna oppositionen i Stockholm har som vallöfte att köpa fastigheten.

Men inga konkreta erbjudanden har lagts fram och huset ligger nu ute på nätet för försäljning.

– För varje månad som går så betalas det räntor, det kostar pengar, det är saker som ska renoveras, underhållas och barnen har inte den typen av ekonomi, säger Arne Leeb.

På dagens auktion såldes främst keramiska verk, men också några målningar å teckningar. 255 verk totalt gick i dag under klubban. Ungefär lika många har familjen valt att behålla.

– Det är sånt som man anser är centrala verk i hennes produktion som man önskar kunna ha på lager för att låna ut till kommande utställningar. Och ja, sedan porträtt av familjemedlemmar och sådana saker, förklarar Malin Rebessi som är värderingsman på Stockholms auktionsverk.

Långt över utgångspris

Samlingen gick för långt över de 3 miljoner som var utgångspris. Vänföreningen hade samlat in 700.000 när auktionen började.

– Vi hade ett mål på 3 miljoner som vi skulle ha uppnått före den här dagen vi hade också donationer på väg in, men de var villkorade, berättar Susanne Rydén som är vice ordförande för Hertha Hillfons vänner. Vi är besvikna.

Enligt uppgifter till SVT lyckades dock stiftelsen få in två miljoner i donationer innan dagen var slut, vilket innebar att verk för motsvarande belopp köptes in.

Hoppas på museum

Och hoppet om något slags museum finns fortfarande.

– Andra kommer också att köpa upp och kanske deponera om det blir ett museum, säger Arne Leeb. Så auktionen är inte någon slutlig händelse.

I SVT:s ”Öppet arkiv” finns barnprogrammet ”Baka och dreja med Hertha och Freja”. Programmet utspelar sig hemma hos Hertha Hillfon.

Fakta

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.