Foto: Scanpix.

Kräver kulturministerns avgång efter ”rasisttårta”

Uppdaterad
Publicerad

Afrosvenskarnas riksförbund kräver att kulturminister Lena Adelsohn Liljeroth avgår. Detta sedan hon, enligt förbundet, deltagit i en ”smaklös rasistisk manifestation”.

De syftar på när Adelsohn Liljeroth i samband med firandet av World Art Day den 15 april skar upp en tårta, som föreställde en naken svart kvinna. Enligt Afrosvenskarnas riksförbund föreställde tårtan en rasistisk karikatyr av en svart kvinna. Enligt Moderna Museet var avsikten att problematisera kvinnlig omskärelse.

Tårta på Moderna väcker kritik

”Hånfullt spektakel”

– Det går inte att se på vilket sätt det gynnar dessa människor att degradera dem på det här sättet med rasistiska karikatyrer i ett sådant här hånfullt spektakel, säger Kitimbwa Sabuni, som är talesperson för Afrosvenskarnas riksförbund. Förbundet kräver nu att kulturministern avgår.

– Att säga att man gjorde det här i ett gott syfte förstärker bara hånet mot människor som drabbas av rasism och mot kvinnor som drabbas av omskärelse, säger Kitimbwa Sabuni.

”Förstår att det provocerar”

Kulturminister Lena Adelsohn Liljeroth förstår reaktionerna.

– Jag förstår mycket väl att det här provocerar, och det var också en mycket bisarr situation. Jag var inbjuden att tala på World Art Day om konstens frihet och rätt att provocera. Och sedan ville man att jag innan skulle skära upp en tårta, säger hon till TT.

TT:Afrosvenskarna anser att det var en rasistisk karikatyr av kvinnan.

– Då får de faktiskt vända sig till konstnären, jag går inte in och recenserar konst, men jag kan mycket väl förstå att hela situationen kan misstolkas.

TT: Men du skar ändå i tårtan?

– Det gjorde i så fall alla, men det var kanske litet chockartad situation och det var väl också det konstnären ville åstadkomma förmodar jag. Han påstår ju att det utmanar ett romantiserande och exotiserande synsätt från väst på det som egentligen handlar om våld och rasism. Det är vad jag har fått veta om konstverket i efterhand. Konsten måste få provocera, säger Adelsohn Liljeroth.

Till SVT:s Emelie Olsson säger Lena Adelsohn Liljeroth:

– Jag förstår att han (Kitimbwa Sabuni) blir upprörd. Det var en märklig situation. Vi som var där hade ingen aning om hur tårtorna skulle se ut i förväg. Vi visste bara att det skulle skapas tårtor och så fick man skära upp en bit, utan att man var förberedd på det.

Vad tänkte du när du skar upp tårtan?

– Jag tycker den är provocerande och märklig. Då tårtan serverades följdes det av höga vrål.

Kräver ministerns avgång

Afrosvenskarnas riksförbund kräver nu att kulturministern avgår:

– Förtroendet är förbrukat. Det är ett sådant grovt övertramp. Hon som minister måste ha en känsla för det och måste kunna säga stopp och inte delta i det som representant för Sveriges regering, säger han. Vi kommer att begära en förklaring från statsministern, säger Kitimbwa Sabuni.

Kulturnyheterna söker konstnären bakom tårtan, Makode Linde.

Fakta

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.

Tårta på Moderna väcker kritik

Mer i ämnet