David Dencik spelar Thomas Quick i filmen av Mikael Håfström. Foto: TT

Kriminalreporter kritisk till filmen om Quick

Uppdaterad
Publicerad

Spelfilmen om det uppmärksammade seriemördarfallet Thomas Quick har premiär på fredag. Men tidigare kriminalreportern Gubb Jan Stigson är inte nöjd med hur han porträtteras.

Quick – så heter filmen om Thomas Quick, numera Sture Bergwall, som felaktigt bekände ett antal mord under 90-talet. Gubb Jan Stigson, då kriminalreporter på Dala-Demokraten, var en av de lokaljournalister som bevakade fallet. I filmen spelas han av skådespelaren Jimmy Lindström, men Gubb Jan Stigson är inte nöjd med hur han framställs.

Enligt Dala-Demokraten ska filmteamet aldrig ha kontaktat Stigson. Han har dock sett trailern och tror att filmen kommer innehålla ”en mängd faktafel”. Bland annat är han kritisk till hur Jimmy Lindström säger ”Han är skyldig, han ljuger” på brett dalmål.

– Jag kan inte komma på att jag sagt så. Men en regissör har ju sin konstnärliga frihet, säger Gubb Jan Stigson till Dala-Demokraten.

Gubb Jan Stigson har länge och ihärdigt hävdat Sture Bergwalls skuld. På grund av detta har han bland annat belagts med yttrandeförbud i Quickfallet av sin redaktion på Dala-Demokraten.

Journalister Jenny Küttim, som tillsammans med Hannes Råstam avslöjade skandalen är, inte helt överraskande, av en annan uppfattning.

– Jag tycker att filmen är en hyllning till den grävande journalistiken i Sverige, men man ska komma ihåg att det är en spelfilm, säger Jenny Küttim till tidningen Journalisten. I filmen gestaltas hon av Alba August.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.