Foto: Alexander Larsson Vierth/TT

Krister Henriksson: Jag läser dikten för mamma

Uppdaterad
Publicerad

Sedan Jan Malmsjö slutade läsa Nyårsklockan 2013 efter tolv års trogen tjänst har en ny person läst dikten varje år och i år har turen kommit till skådespelaren Krister Henriksson som tycker att dikten från 1850 har kopplingar till dagens politiska klimat och Trump.

Krister Henriksson säger att hans främsta ambition med uppdraget som årsutringare under det traditionsenliga nyårsfirandet på Skansen är att göra sig (och Alfred Tennysons dikt) förstådd.

– När man lyssnar så står man ju ofta halvpackad på någon balkong och det är väl aldrig någon som faktiskt hör dikten. Men jag tänkte att de som sitter ensamma framför tv:n ska ändå få en chans att förstå den. När man går in i dikten är den inte så tokig som man tror – även om den ju är lite camp och med ett ålderdomligt språk, säger han till Kulturnyheterna.

Nyår 2018

Koppling till Trump

Ålderdomligt språk till trots finns strofer i Nyårsklockan som påminner om dagens politiska klimat och debatt, enligt Krister Henriksson.

– Den talar om det fasansfulla våldet:

”Ring ut den stolthet, som blott räknar anor, förtalets lömskhet, afundens försåt.”

– Det är mycket Trump och fake news om man översätter det till vår tid i dag. Det finns paralleller. Det finns en förhoppning om att det går att få en bättre värld.

Läser för mamma

Krister Henriksson säger att han tackade ja till att läsa dikten med sin mamma i åtanke.

– Egentligen ångrade jag mig lite när jag sa ja, men en anledning till att jag inte ångrar mig är mamma i himlen. Jag vet inte vad de gör där uppe men om man tror att de finns med en, så tror jag att hon är fruktansvärt glad för det här. När Jarl Kulle läste dikten var det en högtidsstund för henne. Det var annat jag gjorde som hon inte var så nöjd med, men det här kan hon nog vara nöjd med, säger Krister Henriksson.

Tidigare diktuppläsare

Georg Rydeberg 1977 – 1982

Jarl Kulle 1983 – 1996 

Margaretha Krook 1997 – 2000

Jan Malmsjö 2001 – 2013 

Loa Falkman 2014

Malena Ernman 2015

Pernilla August 2016

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.

Nyår 2018

Mer i ämnet