Maria Ylipää och Robert Noack spelar huvudrollerna i ”Kristina från Duvemåla”. Till höger Björn Ulvaeus. Foto: TT

”Kristina från Duvemåla” ska integrera nyanlända

Publicerad

Efter den positiva responsen i Göteborg, nu ska musikalkonceptet med att bjuda in nyanlända flytta till Stockholm.

I höst återkommer den klassiska musikalen ”Kristina från Duvemåla” till huvudstaden. I samband med nypremiären vill ensemblen använda musikalen och dess tema om utvandring för att diskutera frågor som rör dagens invandring.

Vid ett genrep den 9 september kommer bland andra musikalstjärnor och politiker delta i ett event tillsammans med människor som nyligen anlänt till Sverige, rapporterar Dagens nyheter

Visar hur man kan engagera sig

– Att få personliga kontakter, någon som ser en som en komplex individ, är otroligt viktigt för att nyanlända ska komma in samhället – en mellanmänsklig aspekt som sällan ryms i debatten, säger Rita de Castro till tidningen. Hon är projektledare på Röda korset, som tillsammans med Charlotta Teaterproduktion och Blixten & Co genomför kvällen.

Idén föddes när Göteborgsoperan i samarbete med Röda Korset höll i workshops och samtal med nyanlända i samband med att ”Kristina från Duvemåla” spelades i Göteborg. Men den här gången vill de utveckla konceptet genom att komma med förslag på hur publiken kan engagera sig för att främja integrationen.

Stolt Ulvaeus

Björn Ulvaeus, textförfattare och en av ”Kristina från Duvemålas” upphovsmän, säger till DN att han är oerhört stolt över att hans 90-talsskapelse kan få den här utvidgade betydelsen.

– Många skjuter de här frågorna ifrån sig för att de är så tunga. Genom storslagen musik som tar sig under huden kan man komma fram till en djupare förståelse för dem. Att väcka empati är i sig en stor konkret sak. Men den här gången är vi ännu mer hands on. Jag känner att vi måste vara det, säger Björn Ulvaeus.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.