Foto: Martina Holmberg/SR

Kristina Ohlsson vinnare av Barnens romanpris

Uppdaterad
Publicerad

Kristina Ohlsson presenterades som vinnare i det sista programet i P1 i nu under eftermiddagen. Juryn som utsåg henne bestod av fem sjätteklassare från Gävle.

– Det är min första bok för barn och att slå en sådan ”homerun” på första försöket känns helt överväldigande, säger författaren i ett pressmeddelande.

Kristina Ohlsson debuterade 2009 med kriminalromanen ”Askungar” Hon har tidigare jobbat på Säpo och Utrikesdepartementet. Sedan 2012 skriver hon på heltid och ”Glasbarnen” är alltså hennes första barn och ungdomsbok.

– Jag ville skriva barnböcker för att göra någonting mer än att skriva vuxenböcker, säger hon, men jag tyckte att det var fantastiskt roligt och så blev det så här väl mottaget, säger Kristina Ohlsson.

Handlar om ett mystiskt hus

”Glasbarnen” utspelar sig i skånska Åhus och handlar om en tolvårig tjej som just flyttat. Men huset hon och hennes mamma hamnar i är mystiskt, och de som tidigare bott där verkar alla har råkat ut för konstiga olyckor.

Juryn motiverar sitt val av bok så här: ”Glasbarnen är en läskigt kuslig spökhistoria för alla som älskar att bli skrämda. Språket har fina detaljer och är nästan lite vuxet”.

Barnens romanpris har funnits sedan 2010. Det delas ut av Sveriges Radio och Utbildningsradion och prissumman är 50000 kr.

Fakta

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.