SVT kritiseras för film om sexturism

Uppdaterad
Publicerad

Cinemafrica kritiserar SVT för visningen av ”Paradis: Kärlek”. Föreningen anser att filmen reproducerar kränkande stereotyper.

En fredagskväll i september visade SVT långfilmen ”Paradis: Kärlek” av den österrikiska regissören Ulrich Seidl. En film som följer vita, europeiska kvinnor när de semestrar i Kenya och köper sex av svarta män.

I en debattartikel skriver Cinemafricas styrelse att filmen domineras av ett vitt, manligt perspektiv och att SVT:s visning kan kopplas till generell okunskap om mångfald inom svenska kulturinstitutioner.

Medier

”Svarta som rekvisita”

Artikelförfattarna tycker att de svarta männen aldrig blir mer än rekvisita och att flera sekvenser i filmen kan upplevas som grovt kränkande i sina anspelningar på historiskt reducerade stereotyper om svarta män:

Att som afrosvensk /.../ slå på TV:n en fredagskväll och mötas av ”Paradis: Kärlek” menar Cinemafrica kan liknas vid en visuell käftsmäll. Särskilt problematiska blir de bilder av svarta (män) som levereras genom filmen när de utgör en av mycket få skildringar av Afrika i SVT:s filmutbud. 

Starka recensioner

”Paradis: Kärlek” fick höga betyg när den gick upp på svenska biografer 2013. Kulturnyheternas recensent Fredrik Sahlin gav filmen en fyra och kallade Ulrich Seidl för ”en fullständigt skoningslös samhällskommentator”.

I en kommentar till debattartikeln håller han förvisso med Cinemafrica om att de bilder som skapas av svarta och Afrika är ”rejält tiltade och kolonialistiska”.

– Men jag finner det svårt att tolka filmen på annat sätt än att den kritiserar just det faktumet att kolonialismen lever kvar i våra sinnen, långt efter det att de afrikanska länderna nått självständighet, säger han.

SVT: ”Filmen vänder på perspektiv”

SVT står fast vid att det finns skäl att visa filmen och har inlett en dialog med Cinemafrica.

– Seidl väjer inte för de svåra frågorna. Filmen lämnar ingen oberörd och vänder dessutom på det vanliga perspektivet i frågan om sexturism då offren är män, säger Agneta Perman, som är ansvarig för programinköp av långfilm på SVT.

Hon påpekar att filmen visades i ”Filmklubben” just för att ge Fredrik Sahlin möjligheten att kommentera det utmanande och obehagliga innehållet i förväg.

Men gällande kritiken mot bristen på afrikansk film i SVT:s programutbud håller Agneta Perman med.

– Här har jag gärna en dialog med festivalen för att öka mångfalden av röster, säger hon.

Cinemafrica

Cinemafrica är en ideell förening som anordnar filmfestivaler och arbetar med att sprida film från afrikanska länder.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.

Medier

Mer i ämnet