Foto: Markus Gårder

Debatten om ”Marken brinner” hårdnar

Uppdaterad
Publicerad

Polisen, stadsutvecklare och elever som sett föreställningen vänder sig mot att deras reaktioner skulle vara rasistiskt präglade.

Kulturnyheterna har tidigare rapporterat att föreställningen ”Marken brinner” läggs ner efter rasistiska hot.

Under helgen har debatten om föreställningen fortsatt, bland annat i Linköpingstidningen Corren. Nu svarar elever från en av skolorna som sett föreställningen att de inte förstår ensemblens anklagelser.

Marken brinner

”Ni får tycka vad ni vill, men inte det här”

I en debattartikel som under gårdagen publicerades på SVT Opinion, beskriver klass HU14 från Platongymnasiet sin upplevelse av föreställningen:

”Syftet med teatern var att väcka känslor, men nu när känslorna väckts och man försöker uttrycka dem ska pedagoger sättas in för att dämpa känslorna. Det är som att säga ”ni får tycka vad ni vill, men inte det här”.”

Men svar på tal kommer inte bara från elever som sett föreställningen utan också från polisen i Linköping som på sin facebooksida skriver att den ”riskerar att skapa ett polisförakt”.

Något som man inte anser gynnar arbetet mot social oro.

”Man måste belysa båda håll”

Också Nader Ghaemi, stadsutvecklare i Skäggetorp med många års erfarenhet av socialt arbete i området, är kritisk till föreställningen och anklagelserna om att kritiken mot den skulle vara rasistisk:

– Vi försöker bygga broar och goda relationer mellan ungdomarna, polis och räddningstjänst. Den här pjäsen undergräver vårt arbete när den visar samhället som ont och rasistiskt. Den här pjäsen var dåligt gjord. Ungdomarna är känsliga och de har inte alltid redskapen att förstå vad som är teater och vad som är något annat, säger han och tillägger:

– Teater och film är ett väldigt viktigt redskap men man måste belysa båda håll när man tar upp såna här svåra frågor för våra ungdomar.

Teaterchefen skeptisk till kritiken

Kulturnyheterna har varit i kontakt med regissören till föreställningen, Nasim Aghili, som har avböjt att kommentera kritiken.

Men Ung Scen Östs teaterchef, Malin Axelsson förundras över polisens prioriteringar.

– I samband med föreställningen har det klottrats hakkors och det har vi polisanmält. Det väljer polisen att inte uttala sig om. Vi är glada att polisen ägnar sig åt teaterkritik men samtidigt: hur ska man prioritera i det här?

Men är det bra att ni åker ut och i polisens tycke uppviglar?

– Vad gäller föreställningen så är det ju så att den tar barn och ungas perspektiv med avstamp i händelserna i Husby. Den här historien berättar inte polisens perspektiv, det stämmer, säger Malin Axelsson.

”Konst är subjektivt”

Har man inte ett ansvar som teater som spelar för unga att faktiskt ge båda sidor?

Jag skulle säga att konst är subjektiv. Den här föreställningen består av många olika beståndsdelar, poesi och bildningslektioner om rättvisekamper i olika delar av världen. Jag känner att mitt uppdrag är att lyfta barns och ungas perspektiv.

Har ni misslyckats med det här eftersom föreställningen behövde läggas ner?

– På ett sätt, man vill ju inte lägga ner en föreställning. Man vill ju att den ska komma publiken till del. Men någonstans måste man ta hänsyn till hur människor mår.

Se hela inslaget i klippet ovan.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.

Marken brinner

Mer i ämnet