Jonas Fors, vd för SF Studios, ombord på lyxjakten Naughty by Nature. Foto: Facebook/ Fotograf okänd & SVT

Kritiken mot SF Studios – Sanningen alla kände till men inte kunde publicera

Uppdaterad
Publicerad
Analys ·

Det finns många frågor som återstår för medierna att reda ut.

Arash Mokhtari

Reporter

Fyra dagar. Så lång tid tog det efter att Kulturnyheterna började publicera sin granskning av SF Studios innan beskedet kom att bolagets vd Jonas Fors får sparken. Uppenbarligen måste hans beteende och det som anonyma källor kallat för en ”svinig grabbkultur” varit känt, inte minst för alla som var på filmfestivalen i Cannes i år.

Granskningen av SF Studios visar inte bara på skillnaden mellan god journalistisk och skvaller, utan också hur svårt och tidskrävande det är bedriva den tidigare, särskilt när det gäller ett privat företag.  

Kritiken mot SF Studios

Flera reportrar på Kulturnyheterna och SVT Nyheter har under flera veckor försökt bekräfta rykten, siffror och händelser. Varje hinder som reportrarna lyckats ta sig förbi har lett till att fler dykt upp.

För hur bekräftar man siffror utan att få tillgång till kvitton? Hur gör man när få i en liten bransch vågar prata öppet på grund av rädslan för repressalier? Och vad händer när de som granskas gör sig otillgängliga och vägrar svara på frågor?

Kulturnyheterna reportrar Sindra Grahn och Rebecca Lundberg lyckades med hjälp av anonyma tips, läckta dokument och samtal med ett 60-tal människor lyfta det som somliga såg som skvaller och göra det till en viktig granskning av filmbranschen.

Genom att så snabbt ge Jonas Fors sparken hoppas SF Studios styrelse att granskningen av Nordens största filmbolag ska upphöra. Har man offrat någon till medierna har personen inte längre sin maktposition, är oftast inte längre en offentlig person och då anses också allmänintresset ha spelat ut sin roll.

Men den allvarliga kritiken som riktats mot SF Studios är för stor för att lösa genom att bara sparka en enda människa.

Kommer SF Studios fortsätta att ta en onormalt stor del av filmbudgetar, pengar som delvis kommer från skattemedel, och stoppa in det i det egna bolaget?

Varför var det ingen som påpekade det olämpliga i att under filmfestivalen i Cannes hyra yachten ”Naughty by Nature” som ägs av bolagets egen styrelseordförande Mikael Lövgren?

Och har den ”sviniga grabbkulturen” som ett 20-tal tidigare kvinnliga anställda vittnat om, upphört genom att Jonas Fors avskedats?

Det finns många frågor som återstår för medierna att reda ut.

Det här är en analys

Slutsatserna är journalistens egna. SVT:s medarbetare agerar inte i något politiskt parti-, företags- eller intresseorganisations intresse. Det är förenligt med SVT:s sändningstillstånd §8 att ”kommentera och belysa händelser och skeenden”.

Kritiken mot SF Studios

Mer i ämnet