”Den unge Werhters lidanden”, filmen ”Paradis: Tro” och författaren Sofi Oksanen. Foto: Carl Thorborg/SF/Scanpix

Kritikerlistan i april

Uppdaterad
Publicerad

Ikea-lidande i Skärholmen, bortträngd sexualitet på film och två lagom överraskande popåterkomster. Våra kritiker korar aprils viktigaste kultur.

1. Teater: Lidanden i Skärholmen

På Stadsteatern i Skärholmen i södra Stockholm lider Goethes antihjälte Werther alla helvetets kval i en vit Ikea-möblerad enrummare med kök. Drömskt svärmeri, lidande och en stor portion komik spetsat med tacokrydda, Gangnam-style och Depeche Mode.

Kritikerlistan

2. Bok: Oksanen tillbaka

Med romanen ”Utrensning”, om två kvinnoöden i ett krigs- och ockupationshärjat Estland, fick Sofi Oksanen en stor och välförtjänt framgång. Nu kommer hon med en ny roman, ”När duvorna försvann”, som utspelar sig i Estland mellan 1944 och 1966. Denna gång står två män i centrum, men kriget och förtrycket är detsamma. Varning för starka känslor!

3. Musik: Popvårens återvändare

Utmaning är ett stort ord, men både Håkan Hellström och Britta Persson överraskar oss, precis lagom. De utnämner den svenska popvåren 2013 till ett finsnickrat, studioarbetat och ljudrikt äventyr på dessa två mycket efterlängtade album.

4. Film: På jakt efter en folksjäl

Efter ”Paradis: Kärlek” rotar österrikaren Ulrich Seidl vidare i den europeiska folksjälen, och stöter denna gång i ”Paradis: Tro” på katolsk fanatism och vardagliga religionsmotsättningar. Som den insiktsfulle samhällsterapeut han är konstaterar Seidl återigen att allting egentligen handlar om bortträngd lust och förvrängd sexualitet.

5. Konst: Rotlöshet och konsumtion

Anna Stina Erlandssons verk Hemlös på utställningen ÄGD på Studio 44 i Stockholm bevisar att kommersiella varumärken inte skapar någon hemkänsla utan bara spär på rotlösheten. Årets bästa svenska konstverk hitintills.

6. Bok: Klassiker om en rättsskandal

Tonåringen Damien Echols dömdes 1993 till döden för sadistmord på tre åttaåriga pojkar. Två av hans vänner dömdes till livstid och ”West Memphis Three” pekades ut med hjälp av fabricerade bevis och fördomar mot deras musiksmak (Metallica), deras svarta kläder och Echols vana att skriva dagbok. De släpptes fria 2011 mot att de erkände morden så att staten Arkansas kunde dölja skandalen. Nu finns Echols skakande självbiografi ”Dödsdömd” översatt till svenska av Manne Svensson. En klasskildring ingen glömmer.

Fakta

Dennis Dahlqvist, Ingrid Elam, Anna Hedelius, Per Sinding-Larsen, Fredrik Sahlin och Ulrika Milles.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.

Kritikerlistan

Mer i ämnet