Kritikerna – hen tar hem det

Uppdaterad
Publicerad

Tolv bidrag. Bara ett kan vinna. Kulturnyheterna bad vår musikkritiker Camilla Lundberg, konst- och designkritiker Dennis Dahlqvist och litteraturkritiker Per Andersson att säga sitt om finalisterna i Melodifestivalen. Resultatet: tenorer i bara undertröja, barnslig aktivitetsmusik och återuppstånden new age.

Dennis Dahlqvist – Det är uppenbarligen så att det visuella bara blir mer och mer viktigt i den här tävlingen. Musiken tyckes stå tillbaka lite för det.

Camilla Lundberg – Säger du det... Hehe.

Melodifestivalen 2016

Dennis Dahlqvist – Ja, och Ace Wilder har ju liksom tio poäng av tio här. Hon har ballast kläder, helt rätt stylad, och så har hon den här coola pyramiden. Pyramider är jätteheta i designvärlden just nu. Hon är en väldigt tydlig favorit. I alla fall för mig. Låten tycker jag är lite sämre än för två år sedan.

Per Andersson – Hon är duktig, kompetent, professionell. Men det jag kan tycka är lite tråkigt med henne är: vad blev det här av liksom? *rycker i boan* Det karnevaliska, som är hela grejen med den moderna Melodifestivalen? Fast det Björkman säger om att Melodifestivalen har förflyttats till att bli en popfestival, där är Ace perfekt. Då bör hon vinna. Men jag tycker att det skulle vara kul om Samir & Viktor vänder upp och ned på alla hierarkier och tar hem det här.

Camilla Lundberg – Du säger att du saknar det karnevaliska. Här har vi tre gullighetspojkar (syftar på Frans, David Lindgren och Robin Bengtsson) som inte har någonting. Undertröja och gympadojor. De gör ingenting. Det finns inte ett smack karneval över dem.

Per Andersson – Det må vara ett litet trist sätt, men ändå ett sätt att vända upp och ned på värderingar som bygger på att koreografi är viktigt, och så står Frans där och gör ingenting.

Camilla Lundberg – Det de här gossarna gör är utstuderat enkelt.

”Absolut killig musik”

Dennis Dahlqvist – Jag gillar ju Samir & Viktor. Jag kallar dem för Yin och Yang. De kompletterar varandra. Men jämfört med Ace Wilder är de inte trendiga. Koreografiskt sett suger det. Visst kan det gå hem ändå. Jag skulle inte ha någonting emot det. Jag tycker bara inte att de får ut så mycket av sina specialeffekter. Den här tjejen som ligger och snurrar runt i vattenpölen... Det skulle behövt bildproduceras på ett helt annat sätt för att vi ska kunna känna stänken i ansiktet.

Camilla Lundberg – Ja! Rätt länge trodde jag att hon letade efter något?

Per Andersson – Men de står ändå för något karnevaliskt. Det är oskickligt, det bygger bara på glädje och framfusighet. Plus den här härligt barnsliga aktivitetsmusiken som de alltid kör på. Man ska göra någonting till deras låtar; ta en selfie, bada naken... Det är lite ”huvud, axlar, knä och tå”, liksom.

Camilla Lundberg – Jag tror att de har god chans att gå hem hos pojkarna.

Dennis Dahlqvist – Absolut killig musik.

Per Andersson – Man får inte glömma Panetoz. Det är något som inte hotar den goda smaken. Det är så föredömligt det någonsin kan bli. De står bakom socialprojektet i förorten riktat till unga som handlar om att dansa tillsammans istället för att knarka.

Camilla Lundberg – Men jag måste citera Bert Karlsson här: inte farao finns det någon melodi här? De sjunger på en ton.

”För 20 år sedan hade vi skrattat”

Dennis Dahlqvist – Molly (Sandén) är lite intressant estetiskt. Hon har ett utpräglat new age-formspråk. Nu är det tyvärr inte så väl genomfört. Det är synd, för det är någonting väldigt hett i designvärlden också. För 20 år sedan hade vi skrattat ihjäl oss åt det här. Vi lever med en generation nu som inte har vår distans till new age. De tycker att det här är skoj.

Camilla Lundberg – Det är de som säger att de är... Spirituella?

Dennis Dahlqvist – Ja, de översätter det till engelska bara.

Camilla Lundberg – Så de är inte speciellt spirituella. Ett ganska tråkigt nummer tycker jag. Då tycker jag bättre om SaRaha. Det här blir jag glad av. Tyvärr är det lite kackig synt. De hade behövt en snyggare ljudbild.

Dennis Dahlqvist – Kostymerna känns helt rätt. En postmodern tolkning av Afrika. Vi låtsas inte att vi är där. Men det känns som hon skulle behöva lite mer rutin?

”Misspass i projektionen?”

Camilla Lundberg – Det är det många som skulle behöva. Wiktoria, hon med ganska gäll röst och kroppsstrumpa som ljus projiceras på. 

Per Andersson – Just ja. Och så blir det lite misspass i projektionen?

Dennis Dahlqvist – Det finns alltid risk att de här specialeffekterna dränker allting.

Camilla Lundberg – Boris är en ganska charmig snubbe. Fotbollsspelare i Degerfors. Jag tycker att det trevligt när man blir lite glad av låtarna. Jag tror inte att han vinner, men han har en ganska hög charmfaktor med den lilla hatten.

Per Andersson – Vad tror ni om Frans? Är det inte märkligt att han kunde gå rakt till final?

Dennis Dahlqvist – Jag såg honom uppträda i Tomelilla en gång. Hela parkeringen var fan full.

Per Andersson – Han har en underjordisk kult-following sedan Zlatan-låten?

Dennis Dahlqvist – Det borde räcka för att flytta fram positionerna.

Per Andersson – Jag tycker att det är frustrerande att han aldrig sjunger ut. Han har en kraftfull röst men använder den inte.

”No way”

Camilla Lundberg – Det är ett väldigt vanligt fenomen. Alla de här pojkarna är hög tenorer. De sjunger i falsett, men under verserna ska de ligga lägre. Oscar Zia har absolut ingen röst där. Det ska vara en ordentlig baryton, men no way.

Per Andersson – Lisa Ajax såg jag när hon vann Idol. Sjunger som bara attan gör de.

Camilla Lundberg – Har hon en chans då?

Per Andersson – Är inte Lisa i samma fack som Ace Wilder? Då är Ace ändå strået vassare.

Vem vinner?

Per Andersson – Jag brukar alltid gissa fel.

Dennis Dahlqvist – Jag gissar alltid rätt. Jag tror på Ace Wilder.

Per Andersson – Det skulle faktiskt inte förvåna mig, om det trots alla förstå sig påare, all rimlighet och all logik, att Frans ändå skulle kunna... Att det händer någonting därute som vi inte begriper oss på. Som Christer Björkman inte ens begriper sig på.

Dennis Dahlqvist – Det är en chansning, när alla ändra gör ganska välproducerad show, att sjunga utan... Någonting.

Camilla Lundberg – Det lustiga är att det bara är killarna som gör det. Antingen för att man tycker att det räcker med en gullig kille, eller för att de inte har tillräckligt med pengar.

Vem vinner? (Samma fråga igen)

Per Andersson – Ska det vara karneval, då ska man vända upp och ned på alla hierarkier. Samir & Viktor vräker den goda smaken över ända.

Camilla Lundberg – SaRaha piggar upp. Med kostym men framförallt med rolig rytm och ett gott humör. Hon kommer inte att vinna, men hon vinner för mig.

Dennis Dahlqvist – Molly och Ace har de intressantaste, estetiska koncepten. Ace kommer att vinna och Molly blir tvåa.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.

Melodifestivalen 2016

Mer i ämnet