Tibor Navracsics Foto: TT

Ulvskog: Helt fel person på den här platsen

Uppdaterad
Publicerad

Tibor Navracsics från ungerska regeringspartiet Fidez blir EU:s nya kulturkommissionär.

Navracsics fick ta emot många tuffa frågor när han intervjuades i EU-parlamentet tidigare i höstas när han kandiderade för att bli kommissionär för både kultur- och medborgarskapsfrågor. Och efter den tuffa utfrågningen har nu EU-kommissionens nya ordförande Jean-Claude Juncker valt att plocka bort medborgarskapsfrågorna från Tibor Navracsics.

När Kulturnyheterna når svenska EU-parlamentariken Cecilia Wikström (FP) så ska parlamentet precis rösta om kommissionen. Hon är väldigt nöjd med att Tibor Navracsics fråntas frågorna om medborgarskap.

EU:s kulturkommissionär

”En bildad man”

– Jag tror att han egentligen kan bli en riktigt bra kultur- och utbildningskommissionär. Han är en bildad man. Men han ska befinna sig på armlängs avstånd från frågor som handlar om medborgarskap. Och den frågan har jag drivit, så jag är väldigt nöjd med att det blev så här, säger hon till SVT.

Mindre nöjd med tillsättningen var Marita Ulvskog (S):

– Det är som att sätta bocken som trädgårdsmästare. Det är helt fel person på den här platsen, säger hon.

– Ska vi välja honom eller riskera att Ungern skickar någon ännu värre? Den striden har vi valt att inte ta just nu i alla fall, säger Marita Ulvskog.

Märkt av en skepsis

SVT:s reporter Rolf Fredriksson, på plats i Strasbourg, har märkt av en skepsis mot den ungerske kulturkommissionären.

 – De som ändå röstade ja till kommissionen här i dag, bland svenska socialdemokrater och liberaler, säger att en nej-röst kunde betyda att regeringen Orbán i Ungern skickade hit en ännu värre kandidat. De säger också att kulturpolitiken i det stora hela är en fråga för varje land och att EU inte har så mycket att säga till om när det gäller kulturfrågor, säger han.

Lämnar utrikesministerpost

Tibor Navracsics kommer närmast från uppdraget som utrikesminister i Viktor Orbáns högerregering. Han utsågs redan i somras till landets kandidat till EU-kommissionen.

Fakta

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.

EU:s kulturkommissionär

Mer i ämnet