Foto: TT

KRO hotar stämma staten

Uppdaterad
Publicerad

I dag lämnar Konstnärernas Riksorganisation över en stämningsansökan till UD och Kulturrådet.

I den turnerande utställningen ”Vi och ni som undrar varför” söker en grupp textilkonstnärer upp sina olika uppväxtorter. I april kom utställningen till Tokyo, i regi av den svenska ambassaden.

Till en början skulle utställningen visas i ambassandens lokaler, men flyttades sedan till en designhögskola i staden. Något som KRO menar beror på att ambassaden försökt kringgå MU-avtalet.

”Högst anmärkningsvärt”

Nu anklagar KRO, Konstnärernas Riksorganisation, ambassaden för att ha brutit mot MU-avtalet som ska garantera svenska bild- och formkonstnärer avtalsenliga ersättningar.

– Det är högst anmärkningsvärt att en ambassad som borde föregå med gott exempel är ovilliga att sätta sig in i MU-avtalet och betala skäliga ersättningar till de konstnärer som man ställer ut, säger Sofie Grettve, förbundsjurist på KRO.

Delges i dag

Hon berättar att KRO och samma ambassad även tidigare hamnat i konflikt om utställningsersättningar. I dag lämnar KRO därför över en delgivning om stämning, som senare kan komma att hamna i Stockholms tingsrätt.

– Det är absurt att konstnärerna och konstnärsorganisationer med små resurser ska tvingas driva den här typen av konflikter om avtalsenliga ersättningar till domstol när det finns ett tydligt bindande avtal, säger Sofie Grettve.

UD har inte fått stämningsansökan och vill därför inte kommentera frågan ännu.

Fakta: MU-avtalet

MU-avtalet kallas ramavtalet för konstnärers ersättning för medverkan vid utställningar. Det tecknades mellan staten och Konstnärernas riksorganisation, Sveriges Konsthantverkare och Industriformgivare, Svenska Fotografers förbund och Svenska Tecknare samt godkändes och trädde i kraft 2009.

MU-avtalet ska bland annat garantera svenska bild- och formkonstnärer avtalsenliga ersättningar vid utställningar på statliga institutioner. Avtalet omfattar ersättningar både för att konstnären visar sina verk och för den arbetstid som hen investerar i en utställning.

Källa: Kulturrådet och KRO

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.