Foto: TT

Kulturell överlevnadsguide

Uppdaterad
Publicerad

Nu är storhelgerna över och vardagen kan ibland kännas lika rolig som en gråsten. Men tappa inte hoppet – Kulturnyheterna har samlat tipsen för hur du överlever i januari med hjälp av kultur.

Vi har förvisso passerat den mörkaste dagen på vintern, men det är lång tid kvar tills vårsolen värmer. Så vad passar bättre än att vältra sig i kulturella upplevelser? Kulturnyheterna tog hjälp av experter från olika områden för att få deras kulturella överlevnadstips.

Musik: ”Dra täcket över huvudet eller lyssna på PJ Harvey”

Per Sinding-Larsen, musikkritiker SVT:

Egentligen vill jag bara dra täcket över huvudet hela januari och krypa djupt in i egensinniga bråkmakaren Captain Beefhearts osannolika, bångstyriga musikaliska universum i 4 CD-boxen ”Sun Zoom Spark: 1970 to 1972” (Rhino/Warner), men det vore förstås kanske lite oansvarigt?

Därför lägger jag varenda öre som blev över efter julklapparna till att se fantastiska PJ Harvey spela in sin nästa och nionde skiva med sina trogna producenter i en specialbyggd, lådliknande studio under några dagar på Sommerset House i London.

Mode: ”Frossa i modeveckor”

Agnes Grefberg Braunerhielm, chefredaktör Rodeo:

I realiteten är januari i Sverige en mördande månad ur ett modeperspektiv. Alla stackars fötter tvingas att stängas in i de mest klampvänliga kängor, och kroppen i en slags tjock kokong. Kort sagt: vi ser ut som ett gäng vandrande michelingubbar. Men om vi vänder blicken från modets huvudscen, det vill säga gatan, och tittar mot modets mest spektakulära scen, det vill säga modeveckorna, då tänds hoppet.

Den 25 januari inleds Haute couture-veckan i Paris, modets absoluta kronjuvel, med drömmar och alltid lika skämmig njutning som mål. Det är en guilty pleasure att zooma in på bilderna därifrån. Och den 26 januari startar modeveckan i Stockholm och då ska jag återberätta det jag ser och ljusa upp i januarimörkret med lite nytt, fett mode. 

Litteratur: ”Omfamna saknaden – den gör dig levande”

Ulrika Milles, litteraturkritiker Kulturnyheterna SVT:

Läs Marguerite Duras​ sista korta bok ”Det är allt”. Duras definierar människor på ett sätt som får vårt konkurrenssamhälle att skämmas. Vi är inte vad vi äger, eller vad vi presterar.  Vi är vad vi saknar. Men  uppfylls våra drömmar blir vi inte glada, menar hon, utan tvärtom dör vi lite. ”Lycka, det vill säga lite död.”

Eller läs två andra konstnärer som nyss blev möjliga att upptäcka nya sidor av. Tove Janssons brev (utgivna av Helen Svensson och Boel Westin), och Sara Lidmans författardagbok från Missenträsk (”Stilens munterhet”, utgiven av Annelie Bränström-Öhman). Jansson och Lidman är fångade i plikter och omsorgsbekymmer, medan det de egentligen vill göra – det de saknar! – gnager i dem. Och så plötsligt kommer de loss, och skriver om färger och berättelser, så man förstår lite grann vad det är att veta vad man saknar, och vilja skapa det. 

För aldrig är vi så nära att bli konstnärer som i nordligt januaridepp. Nyårslöften, omstart, kick off och kvällskurser: alltihop handlar om saknaden efter något annat. Och alltså är vi som mest levande nu.

Klubb: ”Byt klubbmiljö”

Patrick David, klubbredaktör Nöjesguiden:

Byt miljö! Hitta privata evenemang istället för dina vanliga klubbesök. Under vintertiden finns klubbkvällar i industriområden och övergivna lokaler.

Gå med i Facebook-grupper och skriv upp dig för dessa nyhetsbrev. Snart har du utforskat delar av din stads natt du aldrig trott kunde finnas.

Film: ”Starta året med starka titlar”

Fredrik Sahlin, filmkritiker Kulturnyheterna SVT:

Januari må vara en svinkall och hård fortsättning på en mörk avslutning av föregående år, men på biograferna brukar det vara desto ystrare. Så även i år. Filmåret 2015 rivstartar den 9 januari med två riktigt starka titlar.

Dels det kanadensiske underbarnet Xavier Dolans (som inte är så mycket till barn längre) femte film, ”Mommy” – där han återigen bearbetar sin knepiga relation med sin mor. Dels ”Babel”-regissören Alejandro González Iñárritus ”Birdman”; en dramakomedi av metakaraktär, till synes gjord i en enda tagning. Sen rullar det på av bara farten fram till filmbranschens firmafest, Guldbaggegalan, den 26:e.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.