De tre oppositionspartierna S, V och MP har en allianskamrat i Folkpartiet när det kommer till förslaget att återinföra fri entré på de statliga museerna. Foto: Moderna Museet/Åsa Lundén

Flera partier vill ha fri entré

Uppdaterad
Publicerad

Årets valrörelse har till största del handlat om jobb, skola och vård – medan utrymmet för kulturfrågor varit försvinnande litet. Men helt tomt på reformförslag och satsningar är det inte. Kulturnyheterna har i en enkät bett riksdagspartierna att plocka ut sina viktigaste vallöften på kulturområdet. 

Kulturskolan står som vanligt på agendan. Socialdemokraterna föreslår en begränsning av terminskostnaden till högst 500 kronor per barn. Vänsterpartiet vill se ett maxtak på 300 kronor per plats – dessutom vill partiet göra verksamheten avgiftsfri på sikt. 

– Trösklarna för att själv få utöva kultur ska vara så låga som möjligt, och då är en tröskel kostnaden. Om man har tre barn och alla ska betala 1700 kronor per termin så kommer väldigt många människor som inte är rika att behöva säga ”nej tyvärr ungar, ni får gör någonting annat på fritiden”, säger Lars Ohly, Vänsterpartiets kulturpolitiske talesperson.

Val 2014 Kultur

Flera vill ha fri entré

Socialdemokraterna går även till val på frågan om fri entré till statliga museer. Det är något Vänsterpartiet, Miljöpartiet och Folkpartiet också vill se – medan Centerpartiet, Kristdemokraterna och Moderaterna ställer sig emot förslaget. Sverigedemokraterna har ännu inte bestämt sig i frågan.

Både Miljöpartiet och Centern lyfter vikten av att sprida kultursatsningar över hela landet. Bland annat genom att de statliga kulturinstitutionerna bör finnas och verka utanför storstäderna i större utsträckning än i dag. MP vill även verka för att stoppa nedläggningen av biblioteksfilialer och C vill att föreställningar på de nationella scenerna, som till exempel Dramaten, oftare ska ge sig ut på turné.

Sverigedemokraterna föreslår ett särskilt ROT-avdrag för upprustning och bevarande av kulturhistoriskt värdefulla byggnader. Privatpersoner, stiftelser, organisationer och kommuner som vill renovera,  men som inte fått statligt bidrag för detta, ska istället kunna få kunna få skattelättnader.

KD vill ha kanon

Kristdemokraterna driver bland annat frågan om en klassikerlista  – alltså en lista med böcker, film, pjäser och musik som alla elever ska ha tagit del av när de lämnar skolan. Man vill även förbättra förutsättningarna för att kunna sponsra kultur. 

– Samtiden är viktig. Men samtidigt är det viktigt att få med sig kulturarvet, de gamla klassikerna, så att man har en bra och stabil grund. Alla elever som går ut skolan ska ha del av det här och inte bara det som är populärt just för stunden, säger Kristdemokraternas kulturpolitiske talesperson Lars Axel Norell.

Fler fristäder

Folkpartiet vill utöka antalet fristadsförfattare och fristadsbostäder över hela landet och vill att även att andra konstarter ska inkluderas i fristadssystemet. Man lyfter också fram satsningen på läsning – bland annat vill partiet  ta fram tydliga riktlinjer för att utbildad personal ska finnas på landets alla skolbibliotek. 

– Om jag ska lyfta fram en kulturfråga så väljer jag satsning på läsning. Detta för att bryta den negativa lästrend som vi sett, särskilt för unga pojkar, säger Ulf Nilsson, kulturpolitisk talesperson för Folkpartiet. 

I Moderaternas fall handlar det mycket om att fortsätta det som redan påbörjats, till exempel satsningen på Läslyftet – ett projekt där lärare fortbildas i hur man kan öka elevernas läslust och läsförmåga. Partiet vill också ge fortsatt stöd till projekten Kultur för äldre och kulturarvssatsningen Hus med historia. 

Fakta

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.

Val 2014 Kultur

Mer i ämnet