Tomas Wennström (S), ordförande kulturnämnden i Umeå. Foto: Fredrik Larsson

”Kulturen har alltid spelat en viktig roll”

Uppdaterad
Publicerad

Umeå satsade 2524 kronor per person på kultur 2014 vilket var överlägset mest i landet. Det här är resultatet av en strategisk kulturpolitik som präglat kommunen under en lång tid.

Historiskt sett har kulturpolitiken i Umeå legat högt på den politiska agendan. Redan på 1970-talet, då den kommunala kulturpolitiken etablerades till det den är idag, har umeåborna hållit den varmt om hjärtat.

– Kulturen har alltid spelat en väldigt viktig roll i Umeå ända sedan man skulle starta och bygga om staden. Kulturen kom i centrum, man flyttade in bibliotek, Folkets hus och möteslokaler. Sedan dess så har kulturen både bildligt och bokstavligt varit väldigt viktigt för umeåborna, säger Tomas Wennström (S), ordförande kulturnämnden i Umeå.

#Kulturklyftan

Kulturhuvudstad

2524 kronor per person var Umeås kultursatsning 2014 vilket är hela 4,3 procent av kommunens totala kostnader. För många kanske det är föga förvånande eftersom Umeå var europeisk kulturhuvudstad samma år men faktum är att bidraget som kommunen fick i samband med värdskapet inte är redovisade i dessa siffror.

– Sedan ska man också veta att i de siffrorna så finns också satsningarna på Norrlandsoperan och Bildmuseet, institutionerna. Det beror ju också på att när jag sitter och jämför oss med Lund och Uppsala, jämförande städer, så har de närheten till Stockholm och Malmö och de behöver inte bygga upp egna institutioner. Vi måste bygga upp egna. Ska Norrland ha en kulturstad som kan hävda sig mot de här större städerna så måste vi göra det själva, säger Tomas Wennström.

Känner sig försummade

Men trots att kommunen satsar mest pengar på kultur i Sverige finns det lokala kulturaktörer och kulturutövare som känner sig försummade.

– Umeå och dess kulturförvaltning har satsat tydligt på ett sätt som kanske inte många andra kommuner i Sverige har vågat göra. Och det är ju i sig bra. Men att man satsar mycket pengar i sig betyder inte att det når ut, säger Niklas Carlsson som är kulturentreprenör och ordförande i kulturföreningen Kretsen och tillägger:

– Umeå har sedan länge haft en stark tradition av att locka till sig subkulturer och subkulturrörelser. Det är ju ända sedan jazzen som vi kan se tillbaka på det och hardcore-rörelsen och så vidare. Så att staden har lockat till sig kulturutövare inom de här områdena.

Stark föreningskultur

Tomas Wennström är medveten om kritiken från de fria aktörerna. Han menar att Umeå har en stark föreningskultur och han vill gärna föra dialog med föreningarna så att det inte blir en motsättning mellan institutionerna och det fria kulturlivet.

– Det fria kulturlivet har förhållandevis mycket pengar. Det är klart att om man jämför med pengarna vi har byggt de här institutionerna för men det tror jag är viktigt för Umeås framtid, att vi har starka institutioner. Men jag kan förstå kritiken och det är därför vi nu tittar på, inte bara det fria kulturlivet, utan: hur når vi dem som vi inte når?, säger Tomas Wennström.

– Jag tycker att man kunde ha arbetat mycket starkare med subkulturerna även om man för visso gör ett bra jobb. Å ena sidan satsar man jättebra på subkulturerna i jämförelse med andra men det finns fruktansvärt mycket att göra, säger Niklas Carlsson.

Är du nyfiken på hur det ser ut i din kommun? Kolla kulturkartan.

FAKTARUTA

Den enda lagstadgade kommunala kulturverksamheten är biblioteken. Enligt bibliotekslagen är alla kommuner skyldiga att ha ett folkbibliotek. Men utställningar, teater och föreläsningar som sker i bibliotekets regi redovisas i kategorin Allmän kulturverksamhet. Där redovisas också stöd till kulturella föreningar, museiverksamhet och kommunala kostnader för kultur som inte går att sortera i några av de andra kategorierna.

I kategorin Musik- och kulturskola redovisas kostnaderna för både kommunal- och föreningsdriven kulturskola.

Stöd till studieorganisationer inkluderar allt stöd till studieorganisationer oberoende av om studieorganisationen ägnar sig åt kulturell verksamhet eller inte.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.

#Kulturklyftan

Mer i ämnet