Umeå Bildmuseeum kan förlora sitt stöd från 2016. Foto: Bildmuseet/Umeå Universitet

Kulturhuvudstaden drar ner på kulturstödet

Uppdaterad
Publicerad

Bildmuseet i Umeå riskerar att missta sitt ekonomiska stöd från 2016.

Knappt har kulturhuvudstadsåret hunnit ringa ut innan det kommer rapporter om planerade besparingar på kulturområdet i Umeå.

Det handlar om det hyllade Bildmuseet, som får fem miljoner i stöd av kommunen för 2015, men efter det kan det bli stopp. Enligt kommunledningen vill man hitta andra finansieringslösningar från exempelvis näringslivet, det rapporterar Västerbottenkuriren.

– Hela vår verksamhet förstörs! Vi behöver det där stödet för att kunna upprätthålla samma höga nivå som vi gjort förut, säger museichef Katarina Pierre till P4 Västerbotten.

Fanns inget löfte om förlängning

Bildmuseet öppnade 1981. År 2012 flyttade det till nybyggda lokaler på stadens univeristets konstcampus, och det var i och med flytten man fick ett löfte om ett treårigt ekonomiskt stöd från kommunen.

Det handlar alltså inte om ett sviket löfte från kommunens håll, man har till och med förlängt stödet med ett år mer än man lovade. Frågan är hur Bildmuseet kommer att gå vidare.

– Hela det här konstnärscampuset är en jättesatsning. Umeå universitet har pytsat in en massa pengar under uppstartsfasen av den här miljön, som är unik för Sverige, säger Helena Vejbrink kommunikatör för Bildmuseet till Kulturnyheterna.

– Nu blir frågan hur ska man finanisera på lång sikt, det är ett allvarligt problem för framtiden, säger Helena Vejbrink.

Fick hederspris

Bildmuseet visar utställningar med konst, fotografi, massmediabilder, scenografi och andra visuella uttryck. I våras fick museet ett hederspris vid European Museum of the Year Award, juryns motivering löd: ”För skapandet av ett modernt och innovativt museum som erbjuder dynamisk utställningskontinuitet och en permanent plattform för europeisk och global kulturell kunskap och mångfacetterad interkulturell dialog.”

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.