Moderaternas kulturpolitiske talesperson Olof Lavesson och kulturministern Alice Bah Kuhnke (MP). Foto: Riksdagen och Regeringen

”Kulturklyftan är ett problem”

Uppdaterad
Publicerad

Kulturnyheternas granskning visar på stora skillnader i kommunernas kultursatsningar. Det finns en kulturklyfta i Sverige och det är ett problem tycker både kulturministern Alice Bah Kuhnke (MP) och oppositionens Olof Lavesson (M).

– Det är en väldigt allvarlig skillnad och det är en viktig kartläggning som ni gör, att tydliggöra och synliggöra att det ser så olika ut. Jag tänker framför allt på att kultur är en rättighet och hur olika vi lever upp till den rättigheten i vårt land, säger Alice Bah Kuhnke (MP) kulturminister.

Är det ett problem att det ser ut så här?

#Kulturklyftan

– Ja, jag tycker att det är ett problem, säger hon.

Olof Lavesson är Moderaternas kulturpolitiska talesperson och han håller med kulturministern.

– Ja, det tycker jag eftersom man har rätt som medborgare att förvänta sig att kunna möta kultur och konst på ett bra sätt. Det är oroväckande skillnader. Dels så visar det på vikten av att alla kommuner faktiskt tar sitt ansvar och i större utsträckning än vad man kanske gör idag. Samtidigt tror jag att man måste se vad som ligger bakom siffrorna. Dels vilka andra satsningar som man gör som gagnar kulturområdet. Men också vad pengarna verkligen går till.   

Bidrag till kulturskolan

Skillnaderna i kommunernas kultursatsningar speglas bland annat i kommunernas bidrag till  musik- och kulturskolan där det kan skilja upp till 590 kronor.

– Det ser verkligen väldigt olika ut. Det finns kulturskolor som blomstrar, där man satsar. Men det här är inte alltid avhängigt på pengarna, hur stort skatteunderlaget är i kommunen. Utan mycket handlar om vilja och synen på kultur. Är det en rättighet eller inte?, säger Alice Bah Kuhnke.  

Men även om det inte alltid handlar om pengar har regeringen gjort ett anslag på 100 miljoner kronor per år till Kulturskolan, som trädde i kraft i år.

– Jag är tveksam till den satsning som de har presenterat. Man avsätter 100 miljoner kronor men vi vet ingenting om vart de ska gå, eller på vilket sätt de ska fördelas. Där de högsta avgifterna finns idag är välbärgade kranskommuner till Stockholm. Jag är inte säker på att kulturskolorna i hela landet gagnas av att de ska subventioneras av statliga medel. Varje nivå måste ta ansvar för sitt, Olof Lavesson.

Eniga politiker

Och även om Alice Bah Kuhnke och Olof Lavesson är eniga om att skillnaderna är ett problem så har de olika tankar om hur man ska komma till rätta med det.

– Hur kan vi underlätta dialog och kunskapsutbyte mellan kommunerna? Sedan har vi alla ett ansvar som kulturpolitiker att lyfta vikten av den kulturpolitiska debatten. Det tredje tror jag är att staten måste gå igenom sina satsningar så att man inte slår undan benen för den lokala och regionala kulturen, säger Olof Lavesson.

– Det vi behöver göra är att rikta fler insatser gentemot kommunerna så att de får det lättare i att ta det här steget. Men det behöver finnas en fortsatt grundsyn på kulturen, att kultur är viktigt för människor och att kulturen ska få ta en större plats i vårat samhälle. Det jag kan göra är att fortsätta föra diskussionerna, fortsätta locka kommunerna över till den ljusa sidan, säger Alice Bah Kuhnke.   

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.

#Kulturklyftan

Mer i ämnet