De fria entréerna är en fortsatt prioriterad fråga för regeringen. Foto: CHRISTINE OLSSON / TT

Kulturministern: Fri entré på museer är målsättningen

Uppdaterad
Publicerad

Fri entré till statliga museer återinfördes inte i vårbudgeten. Men ambitionen är att det ska lanseras till hösten, menar Alice Bah Kuhnke.

Kultursatsningen i miljonprogrammen är tillbaka i bantad version, likaså de regionala satsningarna och en del av pengarna till en rikstäckande bildningsinsats mot rasism.

Ingen fri entré – ännu

Men de fria entréerna till statliga museer, som har blivit en av det senaste årets hetaste kulturpolitiska frågor, syns inte till när regeringen presenterar kulturbudgeten för våren. Frågan får vänta, menar kultur – och demokratiminister Alice Bah Kuhnke.

– Det fanns flera svåra prioriteringar och avvägningar vi fick göra. Men vi fortsätter arbeta med fria entréer inför 2016, det finns självklart kvar som en viktig politisk ambition, säger kulturministern till Kulturnyheterna.

Kan du med säkerhet säga att fria entréer kommer att finnas med i höstbudgeten?

– Som regering kan man aldrig ge sådana garantier. Vi vet inte vad som kommer att hända i Sverige och världen innan dess. Men det är vår ambition, och den är djupt rotad i en ideologisk övertygelse om att mer kultur till fler är rätt väg att gå, säger Alice Bah Kuhnke. 

Omstridd fråga

Det var när Alliansens budgeten röstades igenom Riksdagen i vintras som den sittande regeringen förlorade frågan om att statliga museer ska vara gratis. Frågan är fortfarande omstridd i riksdagen, där de borgerliga partierna är emot iniativet.

”Underfinansierad reform”

Per Bill (M), ordförande i kulturutskottet, välkomnar att frågan om de fria entréerna lyste med sin frånvaro i dagens budget.

– Det är bra att det inte fanns med för vi menar att det var en underfinansierad reform som dessutom riskerade att stänga ute barn och unga från specialutställningar på museerna, säger han.

Bill menar att om fria entréer införs för de statliga museernas permanenta utställningar så riskerar alltså det att innebära avgifter på specialutställningarna för bland annat barn och unga.

– Säg att Picasso kommer till stan, då vill jag att ungdomarna ska ha möjlighet att ta del av den utställningen.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.