Kulturministern lovar 15 miljoner tillbaka till regionerna

Uppdaterad
Publicerad

Missnöjet är stort bland de regionala kulturpolitikerna efter att 15 miljoner ska sparas in från deras budgetar. En rundringning som Kulturnyheterna gjort vittnar om att många är upprörda och trötta på att få stå tillbaka för kultureliten i Stockholm.

– Det är ju ett väldigt konstigt sätt att spara pengar på. Man tar enhälligt från den regionala kulturen till förmån för kultureliten i storstäderna, säger Malin Wengholm (M) regionråd, landstinget i Jönköpings län.

”Så kort varsel”

Efter Kulturnyheternas rundringning till landets regioner blir det tydligt att missnöjet och besvikelsen är stor. 

– Jag förstår att man i regionerna är besvikna över de här 15 miljoner kronorna och att det blir svårt att planera sin verksamhet när det ändras med så kort varsel, säger Kulturminister Alice Bah Kuhnke (MP).

För att förstå vad det handlar om får vi backa bakåt i tiden.  Den tredje december förlorade regeringen budgetomröstningen och Alliansens budget röstades igenom med stöd av Sverigedemokraterna.

”Väldigt besvärlig situation”

I Alliansens kulturbudget skulle 15 miljoner sparas in och det var kulturtidskrifterna som skulle få ta smällen. Men efter massiva protester tog kulturutskottet tillbaka beslutet – istället blev det regionerna som nu drabbas av nedskärningarna. 

–  Om man tar scenkonsten så har ju de ofta en planeringshorisont på fyra fem år för att hålla sig ajour med föreställningar och liknande. Det innebär ju att sådana här besked är det värsta som kan komma under pågående år och det innebär att det blir en väldigt besvärlig situation, säger Conny Brännberg, (KD) ordförande i  kulturnämnden Västra Götalandsregionen.  

Han menar att de känner sig utpressade av staten att ta ett större ansvar ifrån regioner och kommuner.

Krackelerad modell

Besparingarna på 15 miljoner har skadat förtroendet för kultursamverkansmodellen. Syftet med modellen, som infördes 2011, var att makten över kulturpolitiken i högre grad ska ligga ute i landet – istället för i Stockholm.

Men nu anser många regioner som Kulturnyheterna talat med att en väl fungerande och uppskattad modell håller på att krackelera.

– Det går ju liksom inte att göra lite så här när man känner för att spara pengar och så backar man från ansvar. Antingen så är det samverkan och då kan inte den part som initierat samverkan dra sig ur, säger Malin Wengholm.

Lovar regionerna pengarna tillbaka

Kulturministern tror att det finns en risk att det som händer i Stockholm och i andra storstäder lätt får mycket uppmärksamhet.

– Det är  just därför det är så viktigt att vi har en politik som arbetar för mer kultur för fler i hela landet. Och det är därför det är otroligt viktigt för mig att vi återställer de här 15 miljonerna så snart som möjligt, säger Alice Bah Kuhnke.

Hon lovar att det ska vara återställt senast 2016.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.