Lena Adelsohn Liljeroth och Sven Wolter. Foto: TT Bild

Kulturministerns påhopp mot Wollter

Uppdaterad
Publicerad

Anklagar skådespelaren Sven Wollter för att vara en okänslig medmänniska på grund av hans politiska ställning som kommunist.

Sven Wollter är aktuell med en kabaré till förmån för hemlösa i Norrköping.

Den före detta moderata kommunalpolitikern Sven-Åke Molund har på Facebook hyllat Wollters initiativ.

Då gjorde kulturministern Lena Adelsohn Liljeroth (M) ett inlägg där hon skriver:

”Sven Åke, du har varit med så länge att du säkert vet att kommunisterna (ja, Wolter kallar sig stolt för kommunist) aldrig haft någon medkänsla med samhällets olycksbarn eller oppositionella i länder där de tagit makten. Att ifrågasätta Wolter innebär inte att vara en okänslig medmänniska. Tvärtom!”

”Behandla människor efter handlingar”

Sven-Åke Molund säger till Kulturnyheterna att han tycker att Liljeroths uttalande är tråkigt och påpekar att man måste kunna skilja på politik och på mänskliga handlingar.

– Jag fick tårar i ögonen av Wollters initiativ och jag har berömt honom personligen för det, säger Molund och fortsätter:

– Man ska behandla människor efter deras handlingar, inte efter deras politiska åsikter, det är deras handlingar som förändrar världen. Skulle man sortera bort människor efter deras politiska åsikter, skulle man till slut bli väldigt ensam.

Ministern ångrar inte

När Kulturnyheterna når Lena Adelsohn Liljeroths pressekreterare Catharina Henriksson, säger hon att Liljeroth inte har någon kommentar, men att hon inte ångrar sitt inlägg och att det tydligt framgår vad hon tycker på Facebook.

Fakta

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.