Kulturnyheterna gör entré i Aktuellt. Foto: Niklas Ahlgren/SVT

Kulturnyheterna in i Aktuellt

Uppdaterad
Publicerad

Sedan 20 augusti har Aktuellt fem minuter Kulturnyheter i sin nyhetstimme, klockan 21:40.

Kulturnyheterna har kvar sin ordinarie sändningstid i SVT1 19:00-19:15 men nu får alltså publiken ännu mer kultur i sitt nyhetsflöde.

– Vi är otroligt glada för att vi har fått en sändningstid som passar en stor del av vår publik. Fem minuter i Aktuellt blir också en ny och spännande utmaning för oss för att öka vårt samarbete med riksnyheterna, säger Katarina Dahlgren, projektledare för SVT Kulturnyheterna.

– Tittarundersökningarna visar att publiken har ett väldigt starkt förtroende för oss vilket gör att detta känns som ett naturligt steg för oss, fortsätter hon.

Stor nyhetsförmedlare

Utöver ett decennium i tv-rutan har Kulturnyheterna även en stark nyhetswebb som sedan i våras, tillsammans med SVT Nyheter, fått en ny profil.

– För oss är det viktigt att ha ett starkt genomslag i alla medier. Vi är ju också en av de största kulturnyhetsförmedlarna i sociala medier – och det känns därför roligt att vi får en så central placering också i SVT:s nyhetssändningar, säger Katarina Dahlgren.

Eva Landahl är ansvarig utgivare för Aktuellt. Hon ser Kulturnyheternas nya plats i programmet som ett berikande tillskott:

-På det här sättet blir Aktuellt bredare, det är jättebra. Vi får en större möjlighet att ta kulturnyheter längre. Vi kan ta upp dem i Aktuellts första, avrapporterande del, och sedan fördjupa dem.

Mindre väder i Aktuellt

Mer kultur i Aktuellt, alltså – men programmet förändras på fler sätt inför höstens säsong. Regionalnyheterna flyttas fram till klockan 21.45, och en väderprognos tas bort ur programmet. Den första Aktuellt-halvtimmen ägnas åt riksnyheter, analyser och debatter.

-Tidigare har vi sprängt in sport och regionalnyheter i den bredare nyhetsrapporteringen. Nu håller vi ihop riksrapporteringen på ett annat sätt, säger Eva Landahl.

Fakta

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.