Kulturnyheterna bidrar till mer kulturdebatt

Publicerad

Nu blir det mer kultur- och idédebatt i Kulturnyheternas regi. Med start idag ska författare, forskare, konstnärer och andra fria tänkare ge nya perspektiv på kulturen och samtiden.

Under våren kan du räkna med mer kultur- och idédebatt på Kulturnyheternas webb. Under den nya vinjetten Kulturkommentar hittar du varje vecka nyskrivna texter som ska fördjupa kulturdebatten och samtidigt komplettera vår nyhetsrapportering.

Författare, forskare, konstnärer och andra fria tänkare bjuds in för att skriva, antingen i aktuella kulturdebatter eller i helt bortglömda men ändå brännande frågor. Till en början blir det en pilotsatsning, där vi publicerar en text i veckan.

– Vi har länge velat stärka kulturdebatten i Kulturnyheterna, och det här är en bra början, säger Eva Beckman, kulturchef på SVT.

Opera och rasism i första texten

Premiärtexten, som alltså publiceras idag, är skriven av musikvetaren Gunno Klingfors. I samband med att den omdiskuterade operan Parsifal sänds ut på ett hundratal svenska biografer ställer han frågan: ”Har alla glömt Wagners rasistiska arv?”

Gunno Klingfors text hittar du här.

Fakta

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.