Kulturskapares villkor i fokus i Almedalen

Uppdaterad
Publicerad

Klys, Konstnärliga och litterära yrkesutövares samarbetsnämnd, ordnade kulturpolitisk debatt i Almedalen i dag. Representanter från de flesta riksdagspartierna fanns på plats, och även Gudrun Schyman från Feministiskt initiativ.

Rubriken för dagen var ”Politiker – vad vill du med konstnärspolitiken?” Kulturnyheterna satt in och lyssnade på vad några av partiernas kulturpolitiker hade för visioner.

Per Lodenius (C)

Kulturen i Almedalen

 – Jag har själv erfarenhet av att jobba som kulturskapare, jag var danspedagog för 20 år sedan. Jag var frilans, startade företag, det gick i vågor, jobbade i skolor, det var dödtid på sommaren och man visste aldrig om det fanns jobb till hösten. Magsåret var nära i slutet av augusti. Jag vill skapa bättre förutsättningar för frilansar och företagare, bättre socialförsäkringar, vi har ett förslag på rak skatt på ingångsföretag och avdragsrätt för inköp av konst för företag. Centern vill också titta på upphovsrätten och jag vill passa på att slå ett slag för skapande skola, det är ett sätt för kulturskapare att få jobb. Vi vill också återinföra dom estetiska ämnena i gymnasiet.

Gudrun Schyman (Fi)

– Vad är kulturen, vad är den till för. Jag tycker man hör för ofta att den ska vara nyttig, att den ska skapa jobb och integration. Men jag menar att kulturen är sig själv nog, inte ett medel att nå andra mål. Synen på kulturen som en nyttohistoria, färgar av sig på kulturskaparna, att bara om man gör nytta får man skapa. Rätten att få vara en skapande människa tycket jag är viktigt. Kulturen borde ses som en självklar del i samhällsbygget

Cecilia Magnusson (M)

– Moderaterna vill öka utbudet, göra en större marknad för konsten, konstnärer kan till exempel måla med patienter i vården. Skapande skola är ett bra sätt att skapa jobb åt kulturskapare. Jag vill också se att det ska bli enklare förutsättningar att få vara kulturutövare. Men bara för att man får mer bidrag, betyder inte att man blir friare som konstnär. Det är inte fel att kulturen är nyttig. En lågskattepolitik är jättebra för konsten och kulturen. Det ger konstnärer som är företagare och tjänar lite, mer pengar i plånboken och det ger mer kultur.

Bengt Eliasson (L)

– Vi vill stärka kultursektorn och kulturskaparnas villkor genom de stora systemen, det största systemet är samverkansmodellen. De senaste åren har staten halkat efter och betalar i förhållande till kommuner och regioner mindre. Det ska ändras, kurvorna ska se likadana ut. Det handlar om ungefär 100 miljoner som staten ska skjuta till. Socialförsäkringarna måste också ses över. Vi måste ha ett system som fungerar, annars riskerar vi utarma hela sektorn. Vi vill också återinföra de estetiska ämnena i gymnasiet och se över upphovsrätten. Vi måste se till att man får betalt för det man gör.

Rossanna Dinamarca (V)

 – Jag saknar att vi pratar mycket om skapande och kultur för unga i skolan, men vi ger dem inget som vuxna. Vill se en lagstadgad nivå på konstnärlig utsmyckning vid nybyggnation och sanktioner om man inte är med. MU-avtalet ska också följas av alla som uppbär statligt anslag. Jag håller inte med de övriga om skapande skola. Det kommer bara 50 procent till del, och vi vet alla vilken del. Men detta är en rättighet som alla ska ha.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.

Kulturen i Almedalen

Mer i ämnet