Bröst, mens och orgasmer i teaterform

Uppdaterad
Publicerad

Den är ett feministiskt stridsvrål och en kamptidsskrift som har uppmanat hundratusentals danska kvinnor att lära sig ALLT om sina kroppar. Boken ”Kvinna känn din kropp” har sen 1975 både kommit ut i fem olika upplagor och blivit teatersuccé i Danmark. Nu sätts den upp på Stockholms stadsteater.

– Det är en handbok om kroppen och om kvinnoliv. För oss danskar är den ett stycke kvinnohistoria, säger den danska regissören Kamilla Wargo Brekling, som redan 2010 satte upp föreställningen på teater Mungo Park i Danmark där den fortfarande spelas.

Dansk kvinnolitteraturs viktigaste bok

Boken har kallats den danska kvinnolitteraturens viktigaste bok och orsakade ramaskri när den kom ut i Danmark 1975. Aldrig tidigare hade danska kvinnor kunnat läsa en handbok om kvinnokroppen och kvinnlig sexualitet.

Efter första utgåvan har det kommit ut ytterligare fyra upplagor av boken, 1983, 1992, 2001 och 2013, var och en färgade av sin tidsålder.

– Från början handlade boken om att kvinnor skulle hålla ihop, men boken har under tid utvecklats till att bli allt med individuell, att du ska lära känna din egen kropp och dig själv, säger Kamilla Wargo Brekling.

”Den är politiskt inkorrekt”

Pjäsen ”Kvinna känn din kropp” som nu sätts upp på Stockholms stadsteater bygger på delar från alla böckerna.

Det är en handbok om kvinnokroppen, finns det någon maktanalys i böckerna eller i pjäsen som du sätter upp?

– Nej, det är ingen analytisk pjäs alls. Det är en pjäs som talar direkt till publiken. En spegel av hur världen ser ut. Jag ger inga lösningar eller några svar, säger Kamilla Wargo Brekling.

– Den är politiskt inkorrekt säger Sanna Krepper, pjäsens ena av två skådespelare och tillägger att pjäsen enbart handlar om hur olika kvinnor beter sig i olika situationer.

”Pjäsen är väldigt dansk”

– Vissa saker har jag reagerat på och undrat om vi kan uttrycka oss så, säger Kalle Westerdahl som är pjäsens andra skådespelare.

– Som till exempel när en fjortonåring i pjäsen vill att det ska rinna massa saker i ansiktet liksom, tillägger han.

– I Sverige ska det vara på ett speciellt sätt om man är feminist. Så är det inte i den här pjäsen, den är väldigt dansk, säger Sanna Krepper.

Regissören ser skillnader i granländernas feminism

Hur skiljer sig dansk och svensk feminism från varandra enligt dig?

– Vi i Danmark är mindre medvetna än vad ni svenskar är, ni har många bra regler som ni följer. Allt ska vara lika, men när jag möter svenska kvinnor känner jag inte att ni har samma frihet som väldigt många kvinnor i Danmark har, säger Kamilla Wargo Brekling. ​

Fakta

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.