Gunhild Stordalen, Maj Sjöwall och Malou von Sivers var mest lyssnade på 2016.

Kvinnorna dominerade ”Sommar i P1”

Uppdaterad
Publicerad

Det var kvinnornas sommar i år, åtminstone av lyssnarsiffrorna på ”Sommar i P1” att döma. Maj Sjöwall, Gunhild Stordalen och Malou von Sivers toppar årets listor, där sex av de tio mest populära programmen gjordes av kvinnor.

Mordmysterium, kontroverser på FN-högkvarteret, en journalists uppväxt och en djupt personlig kamp mot en dödlig sjukdom. Det var några av årets mest populära ämnen när ”Sommar i P1” sammanfattar 2016 års säsong.

Mest lyssnad på i direktsändning blev Maj Sjöwalls berättelse om hur Beck och Gunvald Larsson kom till, medan Gunhild Stordalens sommarprat om sin kamp mot sjukdomen systemisk skleros lockade flest lyssnare i efterhand.

– Det är väldigt roligt att direktsändningslistan toppas av den svenska kriminallitteraturens gudmor, Maj Sjöwall, som Sommardebuterade. Det märks också att publiken efterhandslyssnar mycket på de starka personliga berättelserna, säger programchefen Bibi Rödöö i ett pressmeddelande.

Politiskt rävspel populärt

Även den tidigare chefen för FN:s kontor för mänskliga rättigheter, Anders Kompass, gick hem hos lyssnarna. Hans berättelse om hur han frystes ut ur organisationen när han avslöjade att FN-soldater förgrep sig på barn i Centralafrikanska republiken kom på andra plats bland de mest lyssnade direktsända programmen.

Även Malou von Sivers berättelse om uppväxt, karriär, sår och segrar blev mycket populär, den kända journalisten var näst mest lyssnad på i efterhand.

De mest populära sommarvärdarna 2016:

Direktsändning:  

  1. Maj Sjöwall
  2. Anders Kompass
  3. Siw Carlsson
  4. Magnus Uggla
  5. Elisabeth Tarras-Wahlberg

(Källa: TNS-Sifo: PPM)

Efterhandslyssning:

  1. Gunhild Stordalen
  2. Malou von Sivers
  3. Annika Lantz
  4. Johan Olsson
  5. David Lagercrantz

(Källa: Google Analytics)

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.