Sara Haag och Hanna Elin

Kvotering ska ge jämställd reklam

Uppdaterad
Publicerad

Minst en av tre föreslagna reklamfilmsregissörer ska vara kvinna, enligt ett nytt branschinitiativ.

Reklamen – en inflytelserik miljardindustri – produceras oftast av män. Bara tio procent av alla reklamfilmsregissörer i Sverige är kvinnor.

– Reklamen ska ju vara en spegel av samtiden och vända sig till de som ska köpa grejor, och hälften av dem är ju kvinnor. Så då verkar det ju vettigt att hälften av de som producerar reklamfilmerna är kvinnor, säger reklmafilmsregissören Sara Haag.

Medier

Fler kvinnor i pitcharna

Utvecklingen mot jämställdhet går för långsamt, tycker de två branschorganisationerna Film&TV-Producenterna och Komm, som företräder produktionsbolag respektive kommunikationsbyråer.

I dag lanserar de därför ett nytt initiativ.

Under parollen ”En av tre” ska minst en av tre regissörer, som reklambyråerna föreslår produktionsbolagen i sina pitchar, vara kvinna.

Den här kvoteringen ingår från och med i dag i organisationernas rekommendationer.

Byråerna har makten

Sara Haag, som är en av initiativtagarna, tycker att det är dags att sluta prata om regissörerna och vända blicken mot de som anlitar.

– Det är en enkel tillgång och efterfrågan-problematik. Utan efterfrågan kan tillgången inte öka. Vi måste prata om reklambyråerna och annonsörerna som väljer regissörer. De han pengarna och makten.

Själv tog hon sig in i branschen genom att göra framgångsrik radioreklam, där hon byggde upp sin kundbas.

Tror på variation

Skulle balansen mellan män och kvinnor vara bättre skulle reklamen bli bättre, tror regissören Hanna Elin.

– Jag tror att vi skulle få större variation, jag tror att vi skulle bryta vissa stereotyper och jag tror att reklamen skulle bli roligare och snyggare. Alla idéer mår bra av att vändas och vridas på. En idé blir aldrig sämre av fler perspektiv, säger hon.

Hennes karriär startade i London där hon började genom att koka kaffe till produktionen, för att sedan metodiskt klättra på karriärstegen. I dag arbetar hon både i Sverige och internationellt.

Kvotering svår fråga

Många menar att det är kompetens och inte kön som ska bestämma vem som får jobb. Hur ser du på det?

– Jag tycker att det är en jättesvår fråga. Det skulle kännas jättejobbigt om jag fick ett jobb bara för att jag var tjej, säger Hanna Elin.

– Å ena sidan kan jag tycka att man inte kan ersätta en orättvisa med en annan. Det kanske kan drabba en kille som har kämpat hårt. Å andra sidan kan man säga att strukturerna är orättvisa mot tjejerna.

Fakta

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.

Medier

Mer i ämnet