Foto: TT

Lagförslag om att polisen ska få beslagta domäner

Uppdaterad
Publicerad

Polisens samordnare Paul Pintér tycker att lagarna behöver uppdateras.

I en promemoria till riksdagen har Paul Pintér, polisens nationella samordnare för immaterialrättsliga brott, presenterat tre lagförslag som skulle kunna hjälpa polisen i kampen mot upphovsrättsbrott och varumärkesbrott på nätet.

De tre förslagen går ut på att polisen ska ha möjlighet att beslagta domäner under en förundersökning, brott på nätet ska kunna dömas som grovt och polisen ska ha befogenhet att kunna blockera sajter som bryter mot lagen.

– Lagarna hänger inte med tekniken. I en vanlig utredning tar vi allt möjligt i beslag som kan ha med brottet att göra, men det som är på nätet går inte att ta på. Därför vill jag att det ska kunna ändras, säger Paul Pintér.

– Om det går att dömas för grovt brott ger det oss också fler resurser under förundersökningen.

Ett trubbigt verktyg

Yttrandefrihetsexperten Nils Funcke tycker däremot att förslagen är ett trubbigt verktyg i jakten på enskilda brott och kan skada flera sajter på nätet.

– Ett upphovsrättintrång ska naturligtvis beivras, det är inget snack om det. Men de flesta webbplatser innehåller mycket mer än upphovsskyddat material och om du i så fall stänger tillgången till en sida begränsar du innehavarens yttrandefrihet, säger Nils Funcke.

Han tror att om polisen får en sådan här befogenhet kan den i framtiden användas mot saker som man vill komma åt av andra anledningar, exempelvis en avvikande åsikt. När man ger myndigheter ett så starkt tvångsmedel kan det missbrukas, menar Funcke. Det kan också slå ut på andra sidor än de som enbart ägnar sig åt illegal nedladdning eller streaming.

”Bisarrt och barockt”

– Låt oss säga att SVT råkar använda för mycket av något upphovsrättsskyddat material och blir anmälda för det av upphovsmannen. Om det finns tillräcklig grund att inleda en förundersökning skulle polis och åklagare kunna besluta om att blockera hela SVT:s webbplats. Det framstår för mig som bisarrt och barockt att den möjligheten ska finnas.

Paul Pintér tror däremot att det aldrig kommer att hända. Han menar att det behövs starka bevis och det är bara webbplatser som enbart ägnar sig åt illegal verksamhet som de ska fokusera på.

– Det måste finnas rättssäkerhet i det hela. Vi agerar på anmälan och det måste bevisas t att det är en illegal verksamhet innan man kan tänka sig att göra en blockering, säger Paul Pintér.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.