Lars Vilks till Göteborg

Uppdaterad
Publicerad

Lars Vilks kommeratt föreläsa om yttrandefrihet under Mediedagarna i Göteborg.

Den kontroversielle konstnären deltar i ett panelsamtal – men fick inte plats på Svenska mässan.

Det har gått två veckor sedan attentatet i Köpenhamn där två personer mördades och flera personer skadades. Konstnären Lars Vilks, som medverkade i en paneldiskussion på kulturcentret där den första attacken skedde, lyckades undkomma. Sedan dess har han befunnit sig på hemlig ort med polisskydd.

Nu är det klart att konstnären kommer till Göteborg under Mediedagarna – mediebranschens stora mässa – för att framträda för första gången efter attacken.

Lars Vilks

Yttrandefrihet efter Hebdo

–  Den handlar om yttrandefriheten och hur den ska hanteras. Med tanke på Charlie Hebdo och det som inträffade i Köpenhamn har frågan spetsats till. Var ska man lägga gränsen? Hur  mycket respekt ska man ha. Om folk blir nedskjutna är det verkligen värt att man ska säga saker och ting som retar upp terrorister?, säger Lars Vilks till Kulturnyheterna.

På torsdagen gästar han en paneldiskussion i Piratpartiets ungdomsförbund Ung Pirats regi.

– Det är ett panelsamtal i Folkets hus i Göteborg. Upprinnelsen till det är att Karlstad universitet ställde in föreläsningen med hänvisning till säkerheten. Samma sak har hänt på Örebro universitet. Vi tycker att det är intressant att vi nått den punkten i Sverige, att han inte kan delta för att det är ett säkerhetsproblem, säger Gustav Nipe, förbundsordförande, som bokat konstnären

Även Vilks är kritisk till universitetens bedömning.

– Ja, jag tycker som jag alltid har tyckt. Våld ska inte vara en förhandlingspartner när det gäller yttrandefriheten. Den komiska situationen är: När jag kommer in så går alla ut, säger Vilks.

Ska diskutera yttrandefrihet

Mediedagarna startar på torsdag och hålls på Svenska mässan. Ung Pirat försökte få en plats för panelsamtalet i mässlokalen, men fick nej av arrangörerna.

– Vi ska diskutera vart yttrandefriheten är på väg i Sverige, när flera offentliga institutioner varken vågar eller vill hålla samtal. Att vi inte kan ta honom till den största samlingen av journalister och opinionsbildare i Sverige, hur det påverkar den fria journalistiken, säger Gustav Nipe.

Birgitta Jacobsson Ekblom, presskontakt för Mediedagarna i Göteborg, säger att programmet för mässan redan var spikat när Ung Pirat hörde av sig med förfrågan om Vilks.

– Jag tycker inte vi backar från att ta upp frågorna, det här blir en praktiskt problem från vår sida. Man kanske måste vara ute i lite bättre tid från Ung Pirats sida? Vi har många programpunkter som tar upp yttrandefriheten. Affra Nassar, bokbloggare till exempel, säger hon.

Vilks själv säger sig förstå beslutet.

– Det får man förstå. Det är en hopplös plats, Svenska mässan. Du kan inte kontrollera människor när alla rör sig i ett öppet landskap. Det är ingen plats där polisen kan säga: ”Vi kan säkra det här”. Så det går inte, säger Vilks.

Polisövervakas

Ung Pirat säger sig ha tagit hänsyn till säkerhetsaspekten och att de är ”ödmjuka inför folks rädsla och oro” och har kontaktat polis för att informera om panelsamtalet.

– Det är klart att när jag framträder finns en risk. Men i och med att man har säkerhet och professionella människor inblandade så är ju risken inte särskilt stor, säger Lars Vilks.

Det finns kritiker som menat att du borde ligga lågt på grund av säkerhetssituationen. Hur ser du på det?

– Man får komma ihåg detta, om man börjar förhandla: Vi har det absurda förhållandet att judar är provocerande för vissa terrorister. Skulle man gå ut med en sådan rekommendation till Sveriges judar: ”Kan ni inte stanna inne, kan ni inte flytta in i en speciell stadsdel bakom lås och bom, för folk som skjuter mot er kan träffa andra också”. Ett sådant resonemang skulle ju knappt någon gå med på, säger Lars Vilks.

Menar du att din situation är jämförbar med den judiska befolkningens?

– Ja, det finns terrorister som känner sig kränkta av olika företeelser: Av yttrandefriheten eller av att judarna finns överhuvudtaget. En jude är i sig själv kränkande, och då innebär ju judarna en risk för allmänheten. Så fort man går in i förhandlingar med våld så blir det besynnerligt, säger Vilks.

Även tv-personligheten och debattören Alexander Bard kommer att medverka i panelsamtalet i Folkets hus på torsdag.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.

Lars Vilks

Mer i ämnet